Powszechne przekonania dotyczące wybranych zachowań żywieniowych w opinii konsumentów 65+

Main Article Content

Agnieszka Rybowska


Słowa kluczowe : starsi konsumenci, stereotypy, zachowania żywieniowe, żywienie
Abstrakt
Konsumenci podejmując decyzje zakupowe, często kierują się nie aktualną wiedzą, ale zakorzenionymi w ich świadomości przekonaniami, które tej wiedzy przeczą. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu funkcjonujących w społeczeństwie utartych przekonań na zachowania żywieniowe starszych osób. Badania przeprowadzono w grupie 160 seniorów pochodzących z Trójmiasta. Wykazano, iż seniorzy zgadzają się z wieloma stereotypami, a ich zachowania żywieniowe często odpowiadają tymże przekonaniom.

Article Details

Jak cytować
Rybowska, A. (2016). Powszechne przekonania dotyczące wybranych zachowań żywieniowych w opinii konsumentów 65+. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (114), 45–55. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.114.19
Bibliografia

BABICZ-ZIELIŃSKA E.: Jakość żywności w ocenie konsumenckiej. Gdańskie Towarzystwo Naukowe, Gdańsk 2006.

CHLEWIŃSKI Z., KURCZ I.: Stereotypy i uprzedzenia, PAN, Warszawa 1992.

HALICKI J.: Potoczne definicje pomyślnego starzenia się, [w:] Pomyślne starzenie się w perspektywie nauk społecznych i humanistycznych, red. J.T. Kowaleski i P. Szukalski, Zakład Demografii i Gerontologii Społecznej UŁ, Łódź 2008.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M.: Stereotypy w myśleniu o żywności w kontekście jej wpływu na masę ciała, Roczn. PZH, 58, nr 2, 2007.

KHAN M.A.: Evaluation of food selection patterns and preferences. CRS Critical Review of Food Science and Nutrition 15, 1981.

KOPALIŃSKI W.: Słownik wyrazów obcych, Wyd. Świat Książki, Warszawa 2000. Mały rocznik statystyczny Polski, GUS, Warszawa 2015.

PIÓRECKA B.: Zasady żywienia osób starszych, http://dieta.mp.pl

RYBOWSKA A.: Mity i stereotypy żywieniowe, Zeszyty Naukowe AM, Gdynia 2014.

RYBOWSKA A.: Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów, Probl. Higieny i Epidemiologii 94 (3) 2013.

SHEPHERD R.: Dietary salt intake. Nutrition and Food Sciences 96, 1985.

YOSHIDA M.: Studies in the psychometric classification of odour. Japanese Psychological Research 6, 111, 1964.

ZIELIŃSKA-WIĘCZKOWSKA H., KĘDZIORA-KORNATOWSKA K., KORNATOWSKI T.: Starość jako wyzwanie, Gerontologia Polska, t. 16, nr 3, 2008.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.