Institutional – systemic conditions for the development of providers of gastronomic and accommodation services in Lublin region – the current and desirable state

Main Article Content

Marek Kuźnicki
Monika Łęska

Abstract
The purpose of this article is to determine the effect of institutional – systemic environment for the development of accommodation facilities and gastronomic establishments and catering points operating in the Lublin region. The research conducted in 11 districts on a sample of 317 operators in the spring of 2013 also enabled the identification of the needs of entrepreneurs in the field of desirable changes in institutional-systemic environment in the future. The greatest difficulty in running a gastronomic and accommodation business is the current policy of the government, which does not sufficiently take into account the interests of the tourism industry. The functioning tax system is perceived by respondents as an unfavorable one. The aid organizations supporting the development of tourism and entrepreneurship, and the availability of EU aid programs are the most conducive growth factors. Businessmen feel the urge to change the existing tax system and to improve the situation regarding the possibility and easiness of raising capital from external financing sources. Local governments while preparing future strategies of socio-economic development should take into priorities for the development of tourism and entrepreneurship.

Article Details

How to Cite
Kuźnicki, M., & Łęska, M. (2014). Institutional – systemic conditions for the development of providers of gastronomic and accommodation services in Lublin region – the current and desirable state. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (108), 79–88. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2014.108.41
References

ANGOWSKI M., 2010: Wpływ otoczenia na rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw na obszarach wiejskich, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin.

DRAB-KUROWSKA A., SOKÓŁ A., 2010: Małe i średnie przedsiębiorstwa wobec wyzwań rozwoju technologii XXI wieku, CeDeWu, Warszawa.

GRZEGORZEWSKA-MISCHKA E., 2009: Przedsiębiorca w gospodarce turystycznej, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Gdańsk.

LICHNIAK I. (red.), 2011: Determinanty rozwoju przedsiębiorczości w Polsce, Oficyna Wydawnicza Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa.

SOBCZYK G. (red.), 1995: Funkcjonowanie małych firm w warunkach zmian systemowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin.

WALICA H., 2004: Projektowanie podjęcia i/lub rozszerzenia działalności gospodarczej przez małe i średnie przedsiębiorstwa, [w:] A. Nehring (red.), Uwarunkowania rozwoju i konkurencyjności przedsiębiorstw, Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej, Dąbrowa Górnicza.

https://www.stat.gov.pl/

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles