The Technological Innovations of Farm and Food Enterprises

Main Article Content

Mirosław Wasilewski
Anna Wasilewska


Keywords : Agri-food industry; Empirical researches; Enterprise innovation; High-tech
Abstract
The elaboration presents aims and directions of innovation performance in new or improved products or processes in farm and food enterprises. In the majority of enterprises introduced significant innovations in range of improvement of products and processes. It mainly concerned these entities which conducted production and service performance. The fundamental aim of innovation activity in enterprises were expansion of offer and higher quality of goods and services. The established aims were fulfilled to the large extend in production and service companies, while in enterprises with production and trade activity these aims were realized on lower degree. In examined companies appeared relatively high diversity of indented aims concerning innovation activities. In dairy and meat trade companies noticed relatively similar answers concerning innovation performance aims of products and processes. These differences affect mainly aspects of decreasing unit cost of labour and increasing quality of goods.

Article Details

How to Cite
Wasilewski, M., & Wasilewska, A. (2012). The Technological Innovations of Farm and Food Enterprises. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (99), 473–485. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.99.108
References

DRUCKER P.F.: Dyscyplina w podejściu do innowacji. Harvard Business Review Polska, 2004.

KOTLER P.: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Gebethner i Ska, Warszawa 1994.

MARCINIAK S.: Innowacyjność i konkurencyjność gospodarki. Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2010.

PODRĘCZNIK OSLO: Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. OECD/Eurostat 2005 (Internet, portal MNiSW), Warszawa 2012.

Roczniki statystyczne przemysłu za lata 2000-2010, GUS.

TABOR J.: Innowacyjność technologiczna małych i średnich przedsiębiorstw w warunkach konkurencji firm zagranicznych. Strychalska-Rudzewicz A. (red.), Innowacje i jakość jako czynniki konkurencyjności przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn 2007.

WICKI L.: Efekty upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
1 2 3 4 5 > >>