The nutritional status of households during the transformation period and its assessment in the opinion of inhabitants of the lubelskie voivodeship

Main Article Content

Marzena Jeżewska-Zychowicz

Abstract
The results of empirical studies conducted with the use of the questionnaire survey method in 1994 in the lubelskie voivodeship among 600 households show that during the last 5 years in more than half of the households surveyed changes in their nutritional status took place, quite often (46.0%) leading to a decrease of the degree in which the family’s nutritional needs are satisfied. Together with the increase in level of education and the growth of income per capita these changes were more positively evaluated, while together with the increase of age more negative opinions regarded the changes as well as the current nutritional status. The degree of satisfaction regarding the current nutritional status of households is moderate (the average was 3.20 in a 5-degree evaluation scale) and is a function of the current nutritional status assessment, changes which took place in the last 5 years and the age of the respondent.

Article Details

How to Cite
Jeżewska-Zychowicz, M. (1998). The nutritional status of households during the transformation period and its assessment in the opinion of inhabitants of the lubelskie voivodeship. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (32), 101–115. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1998.32.9
References

BERGER S., KONOPKO J., KOWRYGO B., LUDWICKA M., ŚWISTAK E.: Ocena spożycia żywności w Polsce w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. Maszynopis powielony, IŻCz, SGGW, Warszawa 1992.

BERGER S., KOWRYGO B., LUDWICKA M., SAWICKA B., ŚWISTAK E., TARTAS M.: Ocena wpływu urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność. [w:] PITZ, nr i, Warszawa 1991.

BESKID L., MILIC-CZERNIAKR., SUFIN Z.: Polacy a nowa rzeczywistość ekonomiczna. Procesy przystosowania się w mikroskali. Wyd. IFiS PAN, Warszawa 1995.

Poziom zaspokojenia potrzeb rodzin w 1995 r. Informacje i Opracowania Statystyczne, GUS, Warszawa 1996.

REJMAN K., SAWICKA B., ŚWISTAK E.: Zmiany w spożyciu żywności w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów w latach 90. w świetle badań budżetowych GUS. [w:] Żywienie ludzi starszych w gospodarce rynkowej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1995.

REJMAN K., SAWICKA B.: Zmiany poziomu i struktury spożycia żywności w Polsce w procesach przejścia do gospodarki rynkowej i procesów integracyjnych. [w:] Rolnictwo w procesie integracji Polski z Unią Europejską. Tom IV. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996.

Roczniki Statystyczne GUS z lat 1990-1995.

Warunki życia ludności w 1993 r. Potrzeby żywnościowe gospodarstw domowych w 1993 r. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 1993.

Wskaźniki przemian warunków życia w okresie przechodzenia do gospodarki rynkowej w latach 1989-1993. Informacje i Opracowania Statystyczne, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 1994.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles