The Ecological Agriculture in Poland against the Background of World Trends

Main Article Content

Henryk Runowski

Abstract
In the paper, the development of the ecological agriculture in Poland was presented. The assessment of this method of forming in the polish agriculture was presented against the background of this phenomenon world trends. Ecological agriculture in Poland is characterized by lower development level than in a lot of world countries, especially in EU countries, where high dynamism of the increase of ecological farms, area of agricultural lands developed by ecological farms and the value of the ecological food market are observed. Introduced recently legislative adjustments as well as subventions also in Poland will be capable of reviving Polish farmers interest of this production method.lw

Article Details

How to Cite
Runowski, H. (2003). The Ecological Agriculture in Poland against the Background of World Trends. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (49), 245–262. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.49.38
References

BRUHN M., 2001: Die Nachfrage nach Bioprodukten. Dissertation Universitat Kiel. Jordbruksverket, mal for ekologisk produktion, 2000.

KOTATI B.L., France (2001): Organic Food Report 2001. USDA. Foreign Agricultural Service.

LEHMANN S., 1994: Absatzanalyse und Marketingkonzept für Bio-suisse-obst. Bioobstmarkt Schweiz, Oberwin.

Neue ZMP - Studie zur Marktforschung, 2001.

Ökologischer Landbau in der EU, 2000.: Brussel.

PILARSKI S, GRZYBOWSKA M., 2002: Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną. Maszynopis. UWM Olsztyn.

PLÓGER M., 1991: Die Nachtfrage nach alternativen Nahrungsmittel. Betriebswirtschaftliche Mitteilungen. Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein Abteilung Betriebswirtschaft und Beratung, Kiel.

RICHTER T., 2002: Possibilities and Barriers for Retailing Organic Products. Research Institute of Organic Agriculture (Switzerland).

RUNOWSKI H., 1996: Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

RUNOWSKI H., 1999: Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną w Polsce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

SOŁTYSIAK U., 1993: Rolnictwo ekologiczne - historyczny przegląd metod. [W:] Rolnictwo ekologiczne. Od teorii do praktyki. Praca zb. pod red. U. Sołtysiak, Stowarzyszenie EKOLAND i Stiftung Leben&Umwelt. Warszawa.

SOŁTYSIAK U., 1995: Atestacja i oznakowanie produktów i gospodarstw ekologicznych w Polsce na tle sytuacji w Europie. [W:] Ekologiczne i integrowane rolnictwo w Polsce, Raport 1995. Wydawnictwo Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.

ŚWISTAK H., 2000: Efektywność produkcyjno-ekonomiczna gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych - studium porównawcze. Praca doktorska. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy SGGW, Warszawa.

WILLER H., YUSSEFI M., 2001: Organic Agriculture Worldwide. Stiftung Ökologie & Landbau. Sol-Sonderausgabe nr 74.

ZANOLI R., PINTON R., 2001: Survey of the Italian market for certified organic fruit & vegetables.

ZMP Okomarkt Forum, za lata 2000/2001.lw

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.