Economic Conditions of Industrial Production of Pork and Beef Meat in Poland
Main Article Content
Abstract
The article presents analysis of factors influencing the level of industrial production of pork and beef meat in Poland. The author shows the changes in the amount of production and purchase of livestock and the meat consumption within the years 1994 and 2003. In the empirical part of the article there is a statistical verification of mentioned relations. Two econometric models were built: for pork meat (WP model) and for beef meat (WŁ model). For the model estimation the method of multiple regression was used. This model was chosen, which adjusted R2 was the highest. The results confirmed to much extent that the meat industry is influenced by both supply factors (the situation on the raw material market) and demand factors (the meat consumption).
Article Details
How to Cite
Adamczyk, P. (2005). Economic Conditions of Industrial Production of Pork and Beef Meat in Poland. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (57), 45–55. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2005.57.18
References
Analizy Rynkowe, nr 26, 2004: Rynek mięsa. Stan i perspektywy. MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
BORKOWSKI B., DUDEK H., SZCZESNY W., 2003: Ekonometria. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi. GUS, 1997-2003, Warszawa.
STARZYŃSKA W., 2002: Statystyka praktyczna. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
SZWEDZIK K., 2003: Analiza finansowa zakładów mięsnych. Agencja Dziennikarska Raport, Warszawa.
WELFE A., 1995 Ekonometria. Metody i ich zastosowanie. PWE, Warszawa.
Statistics
Downloads
Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
- Piotr Adamczyk, Dividend as a factor influencing the profitability of investing in shares , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 63 (2007)
- Piotr Adamczyk, Intraregional diversity of wages in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 112 (2015)
- Piotr Adamczyk, The productivity of factors of production in food industry in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 71 (2008)
- Piotr Adamczyk, The production factors substitution in the food industry sector in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 79 (2009)
- Piotr Adamczyk, The Labour Productivity Versus the Level of Salary in Meat Industry , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 62 (2007)
- Piotr Adamczyk, Tendencies in the Level and Diversity of Wages in Poland after the Accession to the European Union , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 72 (2008)
- Piotr Adamczyk, Michał Chmielewski, Value of net assets of open pension fund and the rate of return from unit of account , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 93 (2011)
- Piotr Adamczyk, The assessment of the employment changes in rural areas of Mazowieckie voivodship , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 123 (2018)