Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w pięć lat po integracji Polski z Unią Europejską

Main Article Content

Jadwiga Drożdż
Iwona Szczepaniak

Abstrakt
After Poland accession to the European Union the value of sold production in food industry has increased dynamically. After five years of functioning in the EU structure the value of sold production increased over half. The production revival in this branch industry was the direct reason of the improvement in economical and financial results of food producers. Their indexes grew 150% and had remained on this level by several years. This was a general phenomenon, taking a stand in majority food sectors. Not earlier than last year, the slight decline in the financial and economical results in the food industry has been observed, but still they have been better than before the integration into the EU. The increase of sale and profit generated by the food industry was a result of influence, equal extensive and intensive, of the qualified factors. The biggest effect on the increase of the turnover had the grown of wealth involved in the food branch, and a high grow of sale profitability enabled increase the amount of financial result of food producers.

Article Details

Jak cytować
Drożdż, J., & Szczepaniak, I. (2009). Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w pięć lat po integracji Polski z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (76), 135–146. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2009.76.54
Bibliografia

BEDNARSKI L., BOROWIECKI R., DURAJ J., KURTYS E., WAŚNIEWSKI T., WERSTY B.: Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. O. Langego we Wrocławiu, Wrocław 2003.

DROŻDŻ J.: Analiza ekonomiczno-finansowa przemysłu spożywczego w latach 2003-2007. Studia i Monografie. IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.

DROŻDŻ J., ROWIŃSKI J., STASZCZAK A., SZCZEPANIAK I., URBAN R., WIGIER M.: Przemysł spożywczy w Polsce. ING Bank Śląski S.A., Warszawa 2008.

Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 5, pod red. R. Urbana, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2008.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty