Wydajność pracy a poziom wynagrodzeń osób zatrudnionych w przemyśle mięsnym
Main Article Content
Abstrakt
The thesis examines the dependency between the dynamics of changes regarding labour productivity and the level of salary. The research was delved on the basis of data of meat industry in the period 1997–2005. It was stated that labour productivity in meat industry in Poland increases faster than the salaries. Moreover, it was observed in the studied period that the salary growth rate was lower than the inflation rate. The statistical verification of the mentioned relation was conducted on the basis of correlation coefficient. The results come to conclusion that there is no correlation between the changes of labour productivity and the changes of salaries
Article Details
Jak cytować
Adamczyk, P. (2007). Wydajność pracy a poziom wynagrodzeń osób zatrudnionych w przemyśle mięsnym. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (62), 55–65. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2007.62.5
Bibliografia
BORKOWSKA S., 2004: Wynagrodzenia - rozwiązywanie problemów w praktyce. Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
JAGAS J., 1999: Czynniki i metody warunkujące produktywność i wydajność w okresie integracji z Unią Europejską. Wyd. WSP w Opolu, Opole.
KLEPACKI B., 1999: Podstawy organizacji i zarządzania. SnRRWSBiP, Ostrowiec Św. Rocznik Statystyczny Przemysłu. GUS, 1997-2003, Warszawa.
SEKUŁA Z., 2003: Uwarunkowania i instrumenty polityki płac w firmie. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław. (Crossref)
STARZYŃSKA W., 2002: Statystyka praktyczna. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Piotr Adamczyk, Dywidenda jako czynnik wpływający na opłacalność inwestowania w akcje , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 63 (2007)
- Piotr Adamczyk, Wewnątrzregionalne zróżnicowanie płac w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 112 (2015)
- Piotr Adamczyk, Ekonomiczne uwarunkowania przemysłowej produkcji mięsa wieprzowego i wołowego w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 57 (2005)
- Piotr Adamczyk, Produktywność czynników wytwórczych w przemyśle spożywczym w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 71 (2008)
- Piotr Adamczyk, Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 79 (2009)
- Piotr Adamczyk, Tendencje w poziomie i zróżnicowaniu wynagrodzeń w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 72 (2008)
- Piotr Adamczyk, Michał Chmielewski, Wartość aktywów netto otwartego funduszu emerytalnego a stopa zwrotu z jednostki rozrachunkowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 93 (2011)
- Piotr Adamczyk, Ocena zmian liczby pracujących na obszarach wiejskich województwa mazowieckiego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 123 (2018)