Płynność finansowa a wielkość kapitału obrotowego w wybranych przedsiębiorstwach branży mięsnej

Main Article Content

Tomasz Pawlonka

Abstrakt
Problems with financial liquidity are the main cause of bankruptcies of small and medium-sized enterprises in the short term. Financial liquidity is a priority element for a corporate finance manager should pay more attention when making current decisions. The specificity of the meat industry to a large extent is related to the management of net working capital. Identified and calculated the force and therefore a linear relationship between siz of NWC and financial liquidity justifies the need for proper selection of management strategies of net working capital in order to maintain liquidity at a desirable level.

Article Details

Jak cytować
Pawlonka, T. (2011). Płynność finansowa a wielkość kapitału obrotowego w wybranych przedsiębiorstwach branży mięsnej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (92), 115–128. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.92.98
Bibliografia

CICIRKO T.: Podstawy zarządzania płynnością finansową przedsiębiorstwa. Oficyna Wyd. SGH 2010.

CZEKAJ J., DRESLER Z.: Podstawy zarządzania finansami firm. WN PWN, Warszawa 1996.

DREWNOWSKA B., KMK, Widmo upadłości wisi nad rynkiem mięsnym, 03.02.2010, dostęp: http://www.parkiet.com/artykul/894003.html, 01.06.2011 r.

DZIECHCIARZ J.: Ekonometria. Metody, przykłady, zadania. Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2003.

GAWLIK L.: Budowa i weryfikacja modelu ekonometrycznego dla określenia liniowej zależności,

http://www.min-pan.krakow.pl/Wydawnictwa/GSM2411/gawlik.pdf, 20.02.2011 r. http://dydaktyka.polsl.pl/kir/SPTF_WWW/15_SPTF.pdf, dostęp: 03.03.2011 r.

MICHALSKI G.: Kapitał obrotowy netto jako czynnik determinujący wewnętrzną wartość płynności finansowej. Finanse i Bankowość 2002, nr 9.

MICHALSKI G.: Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach. WN PWN, Warszawa 2005.

PAZIO W.: Jak gospodarować finansami. Ekonomiczne podstawy biznesu. WN PWN, Warszawa 1994.

PIŁATOWSKA M.: Repetytorium ze statystyki. WN PWN, Warszawa 2006.

SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa 2004.

SWAN A.R.H., SANDILANDS M.: Introduction to Geological Data Analysis. Blackwell Science Ltd., 1995.

SWANSON D.A., TAYMAN J., BRYAN T.M., MAPE-R: A rescaled measure of accuracy for cross; http://cssd.ucr.edu/MAPE-R%EMPIRICALVSwansonTaymanBryan.pdf; dostęp: 26.02.2011 r.

WAWRYSZUK-MISZTAL A.: Strategie zarządzania kapitałem obrotowym netto w przedsiębiorstwach. Wyd. UMCS, Lublin 2007.

WĘDZKI D., SIERPIŃSKA M.: Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie. WN PWN, Warszawa 1997.

WIECZORKIEWICZ R.: Jak rozwija się branża mięsna. Rynek Spożywczy, 06.03.2008, http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-rozwija-sie-branza-miesna-1724859.html, dostęp: 01.06.2011 r.

WIECZORKOWSKA G.: Wprowadzenie do analizy danych sondażowych i eksperymentalnych - naukowy sposób poszukiwania związków między zmiennymi. Wyd. Nauk. Scholar, Warszawa 2005.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.