Liquidity and the volume of working capital in selected enterprises in the meat industry

Main Article Content

Tomasz Pawlonka

Abstract
Problems with financial liquidity are the main cause of bankruptcies of small and medium-sized enterprises in the short term. Financial liquidity is a priority element for a corporate finance manager should pay more attention when making current decisions. The specificity of the meat industry to a large extent is related to the management of net working capital. Identified and calculated the force and therefore a linear relationship between siz of NWC and financial liquidity justifies the need for proper selection of management strategies of net working capital in order to maintain liquidity at a desirable level.

Article Details

How to Cite
Pawlonka, T. (2011). Liquidity and the volume of working capital in selected enterprises in the meat industry. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (92), 115–128. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.92.98
References

CICIRKO T.: Podstawy zarządzania płynnością finansową przedsiębiorstwa. Oficyna Wyd. SGH 2010.

CZEKAJ J., DRESLER Z.: Podstawy zarządzania finansami firm. WN PWN, Warszawa 1996.

DREWNOWSKA B., KMK, Widmo upadłości wisi nad rynkiem mięsnym, 03.02.2010, dostęp: http://www.parkiet.com/artykul/894003.html, 01.06.2011 r.

DZIECHCIARZ J.: Ekonometria. Metody, przykłady, zadania. Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2003.

GAWLIK L.: Budowa i weryfikacja modelu ekonometrycznego dla określenia liniowej zależności,

http://www.min-pan.krakow.pl/Wydawnictwa/GSM2411/gawlik.pdf, 20.02.2011 r. http://dydaktyka.polsl.pl/kir/SPTF_WWW/15_SPTF.pdf, dostęp: 03.03.2011 r.

MICHALSKI G.: Kapitał obrotowy netto jako czynnik determinujący wewnętrzną wartość płynności finansowej. Finanse i Bankowość 2002, nr 9.

MICHALSKI G.: Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach. WN PWN, Warszawa 2005.

PAZIO W.: Jak gospodarować finansami. Ekonomiczne podstawy biznesu. WN PWN, Warszawa 1994.

PIŁATOWSKA M.: Repetytorium ze statystyki. WN PWN, Warszawa 2006.

SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa 2004.

SWAN A.R.H., SANDILANDS M.: Introduction to Geological Data Analysis. Blackwell Science Ltd., 1995.

SWANSON D.A., TAYMAN J., BRYAN T.M., MAPE-R: A rescaled measure of accuracy for cross; http://cssd.ucr.edu/MAPE-R%EMPIRICALVSwansonTaymanBryan.pdf; dostęp: 26.02.2011 r.

WAWRYSZUK-MISZTAL A.: Strategie zarządzania kapitałem obrotowym netto w przedsiębiorstwach. Wyd. UMCS, Lublin 2007.

WĘDZKI D., SIERPIŃSKA M.: Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie. WN PWN, Warszawa 1997.

WIECZORKIEWICZ R.: Jak rozwija się branża mięsna. Rynek Spożywczy, 06.03.2008, http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-rozwija-sie-branza-miesna-1724859.html, dostęp: 01.06.2011 r.

WIECZORKOWSKA G.: Wprowadzenie do analizy danych sondażowych i eksperymentalnych - naukowy sposób poszukiwania związków między zmiennymi. Wyd. Nauk. Scholar, Warszawa 2005.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.