Wpływ systemu utrzymania gęsi na optymalną długość odchowu w produkcji niskotowarowej

Main Article Content

Agata Grużewska
Barbara Biesiada-Drzazga

Abstrakt
Research included 600 geese fattened under an intensive system, and 1000 geese fattened under a semi-intensive system. Data on bird body weight and the amount of feed consumed in successive weeks of rearing constituted the research material. Both characteristics were expressed numerically and the numbers were used to calculate production functions, feed costs functions and the functions of average and marginal product. All the functions calculated were in the form of polynomials and made it possible to obtain information on economic effectiveness of goose fattening. Production under an intensive system was in the most beneficial second phase throughout the whole fattening period. In the case of the semi-intensive system, production entered the second phase in the 3rd week of fattening which lasted 17 weeks.

Article Details

Jak cytować
Grużewska, A., & Biesiada-Drzazga, B. (2007). Wpływ systemu utrzymania gęsi na optymalną długość odchowu w produkcji niskotowarowej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (63), 147–156. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2007.63.23
Bibliografia

BIELIŃSKA K., BIELIŃSKA H., BIELIŃSKI K., TROJAN M., PAKULSKA E., JAMROZ D., KARASIŃSKI D., 1980: Wpływ okresowego ograniczenia spożycia paszy na dojrzałość brojlerów gęsich do uboju. Rocz. Nauk. Zoot., 7 (2): 269-275.

DYBOWSKI G., 2005: Produkcja drobiu. Polska wieś w Europie. Fundacja Fundusz Współpracy. Biuro Programów Wiejskich.

FARUGA A., 1976: Wyniki odchowu i oceny rzeźnej brojlerów kaczych i gęsich żywionych różnymi mieszankami pełnoporcjowymi. Zesz. Nauk. AR-T Olsztyn, 12: 3-8.

GRUŻEWSKA A., 2004: Przydatność teorii funkcji produkcji w ekonomicznej analizie niskotowarowej produkcji żywca drobiowego. Acta Sci. Pol. Oeconomia 3 (1): 25-33.

GRUŻEWSKA A., 2006a: Wpływ zmiany cen żywca i paszy na optymalną długość odchowu kurcząt brojlerów w produkcji wielkotowarowej. Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (59): 73-87.

GRUŻEWSKA A., 2006b: Wpływ zmian cen żywca drobiowego oraz paszy na optymalną długość odchowu kurcząt brojlerów w produkcji niskotowarowej. Acta Sci. Pol. Oeconomia 5 (2): 25-35. (Crossref)

HEADY E.O., 1967: Ekonomika produkcji rolniczej, PWRiL.

KOŁOSZKO-CHOMENTOWSKA Z., 2001: Ekonomiczna analiza krzywej nieśności kur. Zag. Ekon. Rol. (2-3), s. 88-100.

MICHALIK D., 1994: Porównanie wykorzystania paszy przez różne gatunki młodych ptaków rzeźnych. Acta Acad. Agric. Tech. Olst., 33: 3-6.

OBIDZIŃSKA E., 2007: Zorganizować rynek drobiu. www.agrotrendy.pl

STAŃKO A., IDZIK M., 2006: Ekonomiczne uwarunkowania oraz tendencje zachowań konsumentów na rynku dóbr FMCG. Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (59): 101-112. (Crossref)

PABIS S., 1978: Matematyczne modelowanie procesu wzrostu zwierząt. Cz. I: Dedukcyjne matematyczne modele wzrostu organizmów żywych. Rocz. Nauk. Rol. (73-C-4): 95-111. StatSoft, Inc., 2001:

STATISTICA (data analysis software system) version 6.

www.stat.gov.pl

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.