Wpływ wylęgowości na rentowność w produkcji piskląt kur mięsnych
Main Article Content
Abstrakt
In the essay the value of profitability threshold for consecutive levels of egg hatching percent ranging from 70.1 to 90.0% was evaluated. The calculation included exemplary subsidies associated with the basic price of a hatching egg, and was carried out at assumed prices of eggs and chicks. Moreover, the correctness of calculations was checked with respect to an exemplary level of fixed costs.
Article Details
Jak cytować
Grużewska, A. (2008). Wpływ wylęgowości na rentowność w produkcji piskląt kur mięsnych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (71), 137–145. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.71.111
Bibliografia
BANAŚ K: Analiza czynników warunkujących rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce południowo-wschodniej. Rocz. Nauk. SERiA, t. VII (7), 25-30, 2005.
DYBOWSKI G.: Produkcja drobiu. Fundacja Fundusz Współpracy. Biuro Programów Wiejskich, Warszawa 2005.
PAWLAK M.: Sztuczne lęgi drobiu w perspektywie nadchodzącego czasu. Pol. Drob. 2: 34-36, 1998.
POPIOŁEK W.: Ocena efektywności produkcji piskląt i brojlerów kurzych metodą energetyczną. Annal. UMCS, sec. E, s. 45-52, 2003.
www.stat.gov.pl
www.ppr.pl
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Katarzyna Rymuza, Piotr Brzozowski, Agata Grużewska, Koszty i opłacalność produkcji porzeczki czarnej w zależności od metody zbioru i powierzchni plantacji , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 100 (2012)
- Agata Grużewska, Barbara Biesiada-Drzazga, Wpływ systemu utrzymania gęsi na optymalną długość odchowu w produkcji niskotowarowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 63 (2007)
- Agata Grużewska, Wpływ zmian cen żywca i paszy na optymalną długość odchowu kurcząt brojlerów w produkcji wielkotowarowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 59 (2006)