Application of conjoint analysis in the study of the wine consumers’ preferences

Main Article Content

Ewa Wasilewska
Marcin Dudziński


Keywords : preferences analysis, consumer, conjoint analysis, wine
Abstract
In our paper, the results concerning the research devoted to wine consumers’ preferences, obtained with the use of method called the conjoint analysis, are presented. The basis for measurements of such the preferences is the utility function that enables to assign numerical characteristics to each of available variates. The conjoint analysis is a survey-based multivariate statistical technique where respondent has different objects at the disposal, each of which is determined by the chosen set of relevant attributes, taking the given values (levels), in order to give some information about the total preferences regarding these objects. The objective of our work is to gain the knowledge about the wine consumers’ preferences and, in particular, to establish what factors are vital for them when purchasing wine. We conduct a questionnaire survey based on a sample consisting of 248 randomly chosen respondents, declaring wine consumption. The collected sample has been divided into the female and male groups, as well as into the three age categories (18–35 years, 36–55 years and 56 years or more). In our study, we have stated that the price of wine is the most decisive factor when it comes to selection of the preferred sort of wine. The wine dryness and its color turn out to be the second and the third most significant factors regarding this choice, while the sort of wine and the number of awarded prizes or accolades are the least important factors for buying the specific kind of wine.

Article Details

How to Cite
Wasilewska, E., & Dudziński, M. (2019). Application of conjoint analysis in the study of the wine consumers’ preferences. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (126), 53–68. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2019.126.10
References

BĄK A., 2004: Dekompozycyjne metody pomiaru preferencji w badaniach marketingowych,Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1013, Monografie i Opracowania 157.

CZARNIECKA-SKUBINA E., LEŚNIEWSKA M., SZCZEPAŃSKA A., MURAWSKA S., 2012: Czynniki wyboru win i preferencje polskich konsumentów, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 570, 31–44.

GREEN P.E., WIND Y., 1975: New way to measure consumers’ judgments, Harvard Business Review 53, 107–117.

KOTLARZ J., 2014: Ocena preferencji konsumentów w kontekście jakości piwa, retrieved from: https://www.jakosc.biz/ocena-preferencji-konsumentow-w-kontekscie-jakosci-piwa [access: 18.11.2019].

LANS I.A. van der, 1992: Nonlinear Multivariate Analysis for Multiattribute Preference Data, DSWO Press, Leiden University, Leiden.

MARCZAK A., WIŚNIEWSKI T., 2018: Raport: Rynek dóbr luksusowych w Polsce, KPMG, retrieved from: https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/pl/pdf/2018/11/pl-Rynek-dobr-luksusowych-w-Polsce-2018.pdf [access: 16.10.2019].

PEŁKA M., RYBICKA A., 2012: Pomiar i analiza preferencji wyrażonych z wykorzystaniem pakietu Conjoint programu R, Przegląd Statystyczny 59(3), 302–315.

RAMIRES-HURTADO J.M., 2010: Measuring Preferences: from Conjoint Analysis to Integrated Conjoint Experiments, Revista de Métodos Cuantitativos para la Economía y la Empresa 9, 28–43.

SAGAN A., 2009: Analiza preferencji konsumentów z wykorzystaniem programu Statiscica – Analiza Conjoint i skalowanie wielowymiarowe, StatSoft Polska, Kraków, retrieved from: https://media.statsoft.pl/_old_dnn/downloads/analiza_preferencji_konsumentow.pdf [access: 14.10.2019].

STANIMIR A. (ed.), 2006: Analiza danych marketingowych. Problemy, metody, przykłady, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław.

SZREDER M., 2004: Metody i techniki sondażowych badan opinii, PWE, Warszawa.

SZYMAŃSKA A.I., 2013. Podejście kompozycyjne i dekompozycyjne w pomiarze wyrażonych preferencji konsumentów, Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego 21, 293–252.

WALESIAK M., 1996: Metody analizy danych marketingowych, PWN, Warszawa.

WALESIAK M., BĄK A., 1997: Realizacja badań marketingowych metodą conjoint analysis w wykorzystaniem pakietu statystycznego SPSS for Windows, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław.

WALESIAK M., BĄK A., 2000: Conjoint analysis w badaniach marketingowych, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław.

WALESIAK M., GATNAR E., 2009: Statystyczna analiza danych z wykorzystaniem programu R, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

WIERZCHOŁOWSKI G., 2013: Wina: Nowy i Stary Świat, retrieved from: [access: 18.11.2019].

ZAWADZKA Z., 2002: Podstawy teorii zachowań konsumenta, [in:] S. Marciniak (ed.), Makro- i mikroekonomia. Podstawowe problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

ZVIRBULE-BERZINA A., 2011: The role of enterprise integration in agriculture entrepreneurship. Proceedings of 8th International Conference "Economic Integration, Competition and Cooperation", 6-9 April, Opatija, University of Rijeka – Faculty of Economics. https://doi.org/10.2139/ssrn.2232640

ZWERINA K., 1997: Discrete Choice Experiments in Marketing, Physica, Heidelberg–New York.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles