Synthetic Business Confidence Measure in Food Processing Sector

Main Article Content

Marcin Idzik

Abstract
The concluded analysis of the undergoing trends in the food processing sector shows that the partial indicators used point to a major scale change. The adverse situation in a downturn is caused by the accumulation of unfavourable level of the most partial indicators. In the future, the results of such research could be applied to predict turning points in the state of the economy. Additional advantage is an avoidance of the describing an economic situation with many indicators, whose joint effects define the state of the food processing sector. At the moment, t4e constructed synthetic measure may be used for ex post analysis of the situation of the food processing sector.

Article Details

How to Cite
Idzik, M. (2002). Synthetic Business Confidence Measure in Food Processing Sector. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (46), 185–194. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2002.46.16
References

GRABIŃSKI T. (1992): Metody taksonometrii. AE, Kraków.

GRABIŃSKI T., MALINA A., SZYMANOWICZ K., WYDYMUS S., ZELIAŚ A. (1983): Globalne prognozy rozwoju społeczno-gospodarczego. PWN, Warszawa.

HUBNER D., LUBIŃSKI M., MAŁECKI W., KWIATKOWSKI Z. (1994): Koniunktura gospodarcza. PWE, Warszawa.

KURKIEWICZ J., POCIECHA J., ZAJĄC K. (1991): Metody wielowymiarowej analizy porównawczej w badaniach rozwoju demograficznego. SGH, Warszawa.

MATKOWSKI Z., NERB G. (1997):· Barometry koniunktury w krajach OECD, Prace i Materiały Instytutu Rozwoju gospodarczego SGH, z. 51. Warszawa.

NILSSON, R. 1991: OECD Leading Indicators and the Phase - Average Trend Method, Workshop on Opinion Surveys for Business and Consumers and Time Series Analysis, Munich.

NOWAK E. (1990): Metody taksonomiczne w klasyfikacji obiektów społeczno-gospodarczych. PWE, Warszawa.

OSTASIEWICZ W. (red.) (1998): Statystyczne metody analizy danych. AE, Wrocław.

URBAN R. (2001): Rynek i produkcja żywności w Polsce. Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa.

URBAN R., STASZCZAK A. (2000): Polski przemysł spożywczy. Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa.

WOŚ A. (1992): Syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Nr 4.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.