Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego

Main Article Content

Mariusz Chądrzyński


Słowa kluczowe : innowacje, działalność innowacyjna, przedsiębiorstwo, przemysł spożywczy
Abstrakt
Celem opracowania było określenie ekonomicznych aspektów związanych z działalnością innowacyjną przedsiębiorstw działających w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego w latach 2004–2016. Zostało ono sporządzone na podstawie źródeł wtórnych pochodzących z publikacji GUS. W analizowanym okresie wystąpiła tendencja wzrostowa wysokości ponoszonych nakładów na działalność innowacyjną średniorocznie w przedsiębiorstwach ogółem o 5,7%, przetwórstwie przemysłowym o 3,2% a w przemyśle spożywczym o 3,9%. W przypadku stopnia odnowienia tendencja spadkowa była znacząca i wyniosła odpowiednio 57, 54 i 59%. W przypadku udziału przedsiębiorstw innowacyjnych w liczbie przedsiębiorstw ogółem wystąpiła względna stabilizacja. Występowała umiarkowana lub słaba zależność między analizowanymi parametrami ekonomicznymi.

Article Details

Jak cytować
Chądrzyński, M. (2018). Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (124), 15–27. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.124.27
Bibliografia

DUTTA S., LANVIN B., WUNSCH-VINCENT S. (red.)., 2015: The Global Innovation Index 2015. Effective Innovation Policies for Development, World Intellectual Property Organization, Geneva.

DZIEMBAŁA M., 2014: Potencjał innowacyjny Polski na tle innych krajów UE – wnioski dla polityki gospodarcze, Studia Ekonomiczne UE w Katowicach 172 (14).

GUS, 2005–2018: Rocznik Statystyczny Przemysłu 2004–2017, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUS, 2017: Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

HOLLANDERS H., ES-SADKI N., KANERVA M. (red.), 2015: Innovation Union Scoreboard 2015, UNU-MERIT, Bruksela.

JUCHNIEWICZ M., 2009: Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w kontekście innowacyjności sektora niskiej techniki, Roczniki Naukowe Seria 11 (1).

MARCINIAK S., 2010: Innowacyjność i konkurencyjność gospodarki, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.

OECD, Eurostat, 2008: Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

SIEKIERSKI J., 2011: Innowacyjność w przemyśle spożywczym Unii Europejskiej i Polski, Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie 17 (1).

SZCZEPANIAK I., 2010: Ekonomiczna ocena innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Przemysł Spożywczy 64 (11).

ŚWITALSKI W., Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.

UE, 2010: Europa 2020 – Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu, Komisja Europejska, KOM (2010) 2020, wersja ostateczna.

WIATRAK A.P., 2016a: Sieci innowacji w rolnictwie – istota, cele i uwarunkowania, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 18 (3).

WIATRAK A.P., 2016b: Innowacyjność w politykach Unii europejskiej i ich wpływ na kierunki wspierania rozwoju organizacji, Zarządzanie i Finanse 14, 2 (2).

ZADURA-LICHOTA P. (red.), 2010: Innowacyjność 2010, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.

ZADURA-LICHOTA P. (red.), 2013: Świt innowacyjnego społeczeństwa. Trendy na najbliższe lata, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty