Organizowanie się rolników w grupy i organizacje producentów w obszarze rolnictwa

Main Article Content

Krystyna Krzyżanowska


Słowa kluczowe : grupy producentów rolnych, grupy i organizacje producentów owoców i warzyw, rolnictwo
Abstrakt
Celem opracowania było rozpoznanie stanu i regionalnego zróżnicowania integracji producentów w branżach rolniczych, preferencji dotyczących wyboru form prawnych przedsiębiorstw, przedstawienie zakresu przyznanej pomocy finansowej ze środków krajowych i Unii Europejskiej oraz możliwości wsparcia finansowego w perspektywie lat 2014–2020. Z przeprowadzonej analizy wynika, że według stanu na 30.06.2017 roku wsparcie finansowe dla grup producentów rolnych wynosiło tylko 882,7 mln zł, a dla grup/organizacji producentów owoców i warzyw 7,8 mld zł, w tym 98,7% otrzymały wstępnie uznane grupy producentów owoców i warzyw. W nowej perspektywie finansowej 2014–2020 grupy producentów rolnych utworzone w kategoriach: drób żywy, mięso i jadalne podroby wyłączone zostały z możliwości wsparcia finansowego, a pomoc w sektorze owoców i warzyw może być realizowana jedynie dla uznanych organizacji producentów na dofinansowanie funduszu operacyjnego.

Article Details

Jak cytować
Krzyżanowska, K. (2017). Organizowanie się rolników w grupy i organizacje producentów w obszarze rolnictwa. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 141–153. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.30
Bibliografia

BAER-NAWROCKA A., POCZTA W., 2014: Przemiany w rolnictwie, [w:] Polska wieś 2014. Raport o stanie wsi, Wydawnictwo Scholar, Warszawa, 99.

BRODZIŃSKA K., 2009: Dynamika powstawania i zakres działalności grup producentów rolnych w Polsce, [w:] S. Zawisza (red.)Rozwój przedsiębiorczości i zespołowej działalności gospodarczej w rolnictwie w świetle integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 159.

CHLEBICKA A., 2017: Organizacje producenckie we Wspólnej Polityce Rolnej - przesłanki tworzenia i ewaluacja wsparcia, [w:] A. Chlebicka (red.), Integracja europejska jako determinanta polityki wiejskiej. Aspekty ekonomiczne, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, Warszawa, 226.

DEMBEK W., PIÓRKOWSKI H., ZIĘTARA W., 2015: Konkurencyjność polskiego rolnictwa a stan i potencjalne zmiany środowiska przyrodniczego obszarów wiejskich, [w:] E.K. Chyłek, M. Pietras (red.), Badania naukowe w procesie kształtowania polskiej wizji Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej Polityki Rybackiej, Wydawnictwo Pascal sp. z o.o., Warszawa, 197.

Informator Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych 2017: Stan zorganizowania grup producentów rolnych w Polsce, nr 1.

KRZYŻANOWSKA K., 2003a: Przedsiębiorczość zespołowa rolników i jej uwarunkowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 12.

KRZYŻANOWSKA K., 2003b: Stan i kierunki rozwoju rolniczych grup producenckich w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (48).

KRZYŻANOWSKA K., 2016: Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania innowacji w zespołowym działaniu w rolnictwie, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.

OLSZAŃSKA A., 2014: Procesy integracyjne w agrobiznesie, [w:] S. Urban red., Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 229.

Sprawozdanie z działalności Agencji Rynku Rolnego w 2016 r., Warszawa 2017.

TRAJER M., KRZYŻANOWSKA K., 2014: Tendencje zmian na rynku mleka i możliwości współdziałania rolników w grupach, Roczniki Naukowe SERiA, 16(4).

www.arr.gov.pl/data/02100/rejestr_prezesa_arr_26022016.pdf (dostęp: 23.09.201).

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>