Main Article Content
Article Details
BERNUÉS A., OLAIZOLA A., CORCORAN A. 2003: Labelling information demanded by European consumers and relationships with purchasing motives, quality and safety of meat. Meat Science 65 (3), 1095-1106.
BIESALSKI H., 2005: Meat as a component of a healthy diet - are there any risks or benefits if meat is avoided in the diet? Meat Science 3 (70), 509-524.
CEGIEŁKA A., 2010: Spożycie mięsa czerwonego - porównanie zagrożeń i korzyści. Gospodarka Mięsna 11, 18-19.
Consumer Attitudes to Food Standards. Wave 8. UK Report, Food Standard Agency 2007. http://www.food.gov. uk/multimedia/pdfs/cas2007ukreport.pdf, dostęp: 17.06.2014.
CROSS A.J., FERRUCCI L.M., RISCH A., GRAUBARD B.I., WARD M.H., PARK Y. et al., 2010: A large prospective study of meat consumption and colorectal cancer risk: an investigation of potential mechanisms underlying this association. Cancer Research, 70, 2406-2414.
GRUNERT K.G., WILLS J.M. 2007: A review of European research on consumer response to nutrition information on food labels. Journal of Public Health. 15, 385-399
GUTKOWSKA, K., SAJDAKOWSKA, M., ŻAKOWSKA-BIEMANS, S., KOSICKA-GĘBSKA, M., WIERZBICKI, J. 2013: Polish beef consumers: emerging or declining market? [in:] M. Klopčič, A. Kuipers, J.F. Hocquette: Consumer attitudes to food quality products: emphasis on Southern Europe, 275-285.
KONTOGIANNI M.D., PANAGIOTAKOS D.B., PITSAVOS C., CHRYSOHOOU C., STEFANADIS C., 2008: Relationship between meat intake and the development of acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case - control study. European Journal of Clinical Nutrition 62, 171-177.
KOSICKA-GĘBSKA M., 2013: Zachowania polskich konsumentów na rynku wołowiny. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
KOSICKA-GĘBSKA M., 2012: Informacje umieszczane na opakowaniu paczkowanego mięsa drobiowego jako podstawa w budowaniu wiedzy konsumenta o produkcie. Handel Wewnętrzny, maj-czerwiec, 3, 241-250.
MCAFEE A.J., MCSORLEY E.M., CUSKELLY G.J., MOSS G.W., WALLACE J.M.W., BONHAM M.P., FEARON A.M. 2010: Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat Science 84, 1-13.
PIOTROWSKA A., ŚWIĄDER K., WASZKIEWICZ-ROBAK B., SWIDERSKI F. 2012: Możliwości uzyskania mięsa i przetworów z mięsa wieprzowego o podwyższonej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84), 5-19.
POŁOM A., BARYŁKO-PIEKIELNA N., 2004: Analiza czynników decydujących o preferencjach polskich konsumentów mięsa wieprzowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (40), 5-23.
Report on European Consumers' Percept of Foodstuff Labelling. Results of Consumer Research conducted on behalf of BEUC from February to April, 2005. http://www.beuc. org/BEUCNoFrame/Docs/3/IFHIOGJCENFPHBEEJIKNOOIDPDB19 DBN7Y- 9DW3571KM/BEUC/docs/DLS/2005-00692-01-E.pdf, 2005, dostęp: 17.04.2014.
ROOSEN J., LUSK J.L., FOX J.A., 2001: Beef Labeling Strategies in France, Germany, and the UK, American Agricultural Economics, D 120, 1-24.
SADOWSKA A., ŚWIDERSKI F., 2010: Związki bioaktywne w mięsie. Post. Techn. Przetw. Spoż., 1 (20/36), 70-74.
TOMASZEWSKA-PIELACHA M., OZIMEK I., 2011: Czytelność, zrozumiałość i kompletność informacji zamieszczanych na opakowaniach żywności w opinii konsumentów. Probl Higieny i Epidemiologii 92 (4), 820-823.
VALSTA L.M., TAPANAINEN H., MÄNNISTÖ S., 2005: Meat fats in nutrition. Meat Science 3 (70), 525-530.
VERBEKE W., PÉREZ-CUETO F.J.A., DE BARCELLOS M.D., KRYSTALLIS A., GRUNERT K.G. 2010: European citizen and consumer attitudes and preferences regarding beef and pork. Meat Science 84, 284-292.
VERBEKE W., VIAENE J., 2000: Ethical challenges for livstock production: Meetinh consumer concerns about meat safety and animal welfare. Journal of Agricultural and Environmntal Ethics 12, 141-151.
VERBEKE W., VIAENE J. 1999: Consumer attitude to beef quality labeling and associations with beef quality labels. Journal of International Food & Agribusiness Marketing 10, 45-65.
WALKOWIAK M., GUTKOWSKA K., JASIŃSKI C. 2012: Przyczyny spożywania mięsa i wędlin przez polskich konsumentów. [w:] Gutkowska K. (red. nauk.): Możliwości rozwoju rynku wołowiny w Polsce w kontekście zachowań konsumentów wobec mięsa - odniesienia międzynarodowe. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 22-38.
WALKOWSKA S., REJMAN K., 2012: Wpływ dobrowolnych programów znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą na kształtowanie prozdrowotnych zachowań na rynku żywności. Handel Wewnętrzny, t. III, 150-158.
WILLS J.M., SCHMIDT D.B., PILLO-BLOCKA F., CAIRNS G., 2009: Exploring global consumer attitudes toward nutrition information on food labels. Nutrition Reviews 67 (Suppl. 1), S102-S106.
YEN S.T., LIN B.H., DAVIS CH.G., 2008: Consumer knowledge and meat consumption at home and away from home. Food Policy 33, 631-639.
Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków, 2010: Komunikat z badań CBOS, BS/150/2010, badanie "Aktualne problemy i wydarzenia" (245), 7-13.10, 2010, reprezentatywna próba losowa dorosłych mieszkańców Polski, N = 1035.
Downloads
- Magdalena Olejniczak, Model zakupu produktów żywnościowych opatrzonych oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Katarzyna Kwiecińska, Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 121 (2018)
- Olena Kulykovets, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Anna Kudlińska-Chylak, Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 120 (2017)