Main Article Content
Dnia 27 października 2000 r. w SGGW odbyła się konferencja Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego. Organizatorem konferencji był Wydział Ekonomiki Rolnictwa. Dyskusja i prezentacje skupiały się wokół pięciu tematów, a mianowicie: 1. Możliwości i bariery zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego; 2. Tendencje w produkcji rolnej, przetwórstwie, handlu i spożyciu produktów pochodzenia rolnego; 3. Instytucje i narzędzia oddziałujące na gospodarkę żywnościową; 4. Zasoby pracy i ich zatrudnienie w sektorze rolno-spożywczym; 5. Społeczne i tradycyjne aspekty zrównoważonego rozwoju. Konstruktywna debata, szanująca stanowisko wszystkich zainteresowanych, opierała się na artykułach opublikowanych przed konferencją w Zeszytach Naukowych SGGW, Seria Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej (nr 40 i 41). Konferencja, stanowiąca forum wymiany różnych poglądów, zaowocowała lepszym zrozumieniem problemów zrównoważonego rozwoju w różnych segmentach gospodarki rolno-spożywczej i wysunęła przydatne wnioski dla praktyki biznesowej, społeczeństwa obywatelskiego, środowiska akademickiego i władz publicznych.
Article Details
Downloads
- Agnieszka Borowska, Maria Zajączkowska, Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Agnieszka Borowska, Unijny system ochrony żywnościowych produktów regionalnych i tradycyjnych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 71 (2008)
- Tadeusz Filipiak, Mariusz Maciejczak, Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 84 (2010)
- Agnieszka Borowska, Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce przed wstąpieniem i po wstąpieniu do Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 61 (2006)
- Tadeusz Filipiak, Produkcja oraz spożycie owoców i warzyw w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Agnieszka Borowska, Tendencje zmian na rynku tytoniowym w Polsce w latach 1990–2006 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 73 (2009)