Produkcja oraz spożycie owoców i warzyw w Polsce

Main Article Content

Tadeusz Filipiak

Abstrakt
The paper presents the level and structure of horticultural and pomicultural production in Poland. Furthermore, the consumption of fruits and vegetables is analysed. Within the European producers of fruits and vegetables Poland is placed on sixth and third positions respectively. In the period of 1950-1999, pomicultural production expanded in volume more than 8 times, whereas the horticultural production level increased 2.5 times. Apples constitute the main item of global fruit crops and their share accounts for 80%. In the case of vegetables, the biggest shares of their total harvests were noted for cabbage (34%), carrot (17%) and anion (13%). The study shows that between 1970 and 2000 the consumption of fruits increased by 54% and vegetables by 22% correspondingly. It was observed that consumption of juices and drinks rose the fastest (i.e. six-fold).lw

Article Details

Jak cytować
Filipiak, T. (2002). Produkcja oraz spożycie owoców i warzyw w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (47), 75–86. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2002.47.23
Bibliografia

KUBIAK K., KRAJEWSKI A.: Podstawowe informacje o rynku ważniejszych gatunków owoców i warzyw w Polsce (1990-2000). COBRO, Warszawa 2001.

KUBIAK K.: Raport o stanie polskiego ogrodnictwa (1990-1998). COBRO, Warszawa 1999.

KUBIAK K.: Spożycie owoców i warzyw w Polsce. COBRO, Warszawa 1998.

KUBIAK K.: Strategia rozwojowa ogrodnictwa. www.agrosan.haslo.pl, 2001.

Raporty Rynkowe IERGŻ. Rynek Owoców i Warzyw nr 6/1995 i 12/1998.

Roczniki Statystyczne GUS. 1960-2000. Warszawa.

SKĄPSKI H.: Strategia rozwoju produkcji warzyw polowych i pod osłonami w Polsce do roku 2010. www.agrosan.haslo.pl, 2001.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.