THE HONEY MARKET IN THE EUROPEAN UNION IN THE PERIOD 2001–2013

Main Article Content

Olena Kulykovets
Maria Jeznach
Małgorzata Kosicka-Gębska
Anna Kudlińska-Chylak


Keywords : honey, production, consumption
Abstract
The article presents changes in honey production in the countries of EU in years 2001–2013. The method used in the article divided honey producers by size of the production: large, medium and small. Honey production in the group of small producers was the most dynamically growing, where the average annual growth rate was 2.93% in the considered period. Identified large volatility of honey production in the EU, which indicates the uncertainty and strong reactions of producers to the market situation. Therefore it is very important to support apiculture programs as contribution to the increasing of honey production and consumption in the respective countries.

Article Details

How to Cite
Kulykovets, O., Jeznach, M., Kosicka-Gębska, M., & Kudlińska-Chylak, A. (2017). THE HONEY MARKET IN THE EUROPEAN UNION IN THE PERIOD 2001–2013. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (120), 111–120. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.42
References

BOROWSKA A., 2011: Kształtowanie się światowego rynku miodu w latach 1961-2010. Roczniki Nauk Rolniczych Seria G, Ekonomika rolnictwa, 98(3), 160-175.

European Commission, 2013a: Green light for 2014-2016 beekeeping programmes, Agriculture and Rural Development News, www.ec.europa.eu/agriculture/newsroom/121_ en.htm [dostęp: 15.06.2016].

European Commission, 2013b: Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące wdrażania środków na rzecz sektora pszczelarskiego określonych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 COM(2013)593, http://eur-lex.europa.eu/resource. html?uri=cellar:61cb9a35-08b6-11e3-a35201aa75ed71a1.0008.05/DOC_1&format=PDF [dostęp: 14.06.2016].

GUS, 2001-2013: Budżety gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

IERiGŻ, 2016: Rynek cukru. Stan i perspektywy, Analizy Rynkowe 43.

JEZNACH M., 2008: Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne jakości i bezpieczeństwa żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

JEZNACH M., 2014: Jakość żywności i jej wyróżniki w ocenie konsumentów, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

SEMKIW P., 2014: Sektor pszczelarski w Polsce w 2014 roku, Instytut Ogrodnictwa, Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.

SEMKIW P., OCHAL J., 2009: Analiza sektora pszczelarskiego w Polsce dla opracowania Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2010-2013, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.