Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013

Main Article Content

Olena Kulykovets
Maria Jeznach
Małgorzata Kosicka-Gębska
Anna Kudlińska-Chylak


Słowa kluczowe : miód, produkcja, spożycie
Abstrakt
W artykule zaprezentowano zmiany na rynku miodu w krajach UE w latach 2001–2013. Zastosowano metodę podziału producentów miodu ze względu na wielkość produkcji na: dużych, średnich i małych. Najbardziej dynamicznie rosła produkcja miodu w grupie małych producentów, w której średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 2,93% w badanym okresie. Stwierdzono dużą niestabilność wielkości produkcji miodu w UE, co wskazuje na niepewność i bardzo silne reakcje producentów na sytuację rynkową. Za zasadne uznano więc wsparcie dla programów pszczelarskich, gdyż przyczynia się ono do wzrostu produkcji oraz konsumpcji miodu w poszczególnych krajach.

Article Details

Jak cytować
Kulykovets, O., Jeznach, M., Kosicka-Gębska, M., & Kudlińska-Chylak, A. (2017). Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (120), 111–120. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.42
Bibliografia

BOROWSKA A., 2011: Kształtowanie się światowego rynku miodu w latach 1961-2010. Roczniki Nauk Rolniczych Seria G, Ekonomika rolnictwa, 98(3), 160-175.

European Commission, 2013a: Green light for 2014-2016 beekeeping programmes, Agriculture and Rural Development News, www.ec.europa.eu/agriculture/newsroom/121_ en.htm [dostęp: 15.06.2016].

European Commission, 2013b: Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące wdrażania środków na rzecz sektora pszczelarskiego określonych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 COM(2013)593, http://eur-lex.europa.eu/resource. html?uri=cellar:61cb9a35-08b6-11e3-a35201aa75ed71a1.0008.05/DOC_1&format=PDF [dostęp: 14.06.2016].

GUS, 2001-2013: Budżety gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

IERiGŻ, 2016: Rynek cukru. Stan i perspektywy, Analizy Rynkowe 43.

JEZNACH M., 2008: Uwarunkowania ekonomiczno-organizacyjne jakości i bezpieczeństwa żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

JEZNACH M., 2014: Jakość żywności i jej wyróżniki w ocenie konsumentów, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

SEMKIW P., 2014: Sektor pszczelarski w Polsce w 2014 roku, Instytut Ogrodnictwa, Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.

SEMKIW P., OCHAL J., 2009: Analiza sektora pszczelarskiego w Polsce dla opracowania Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2010-2013, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach, Oddział Pszczelnictwa w Puławach, Puławy.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.