Fruit and vegetable producer groups and organizations development in Poland in the light of EU and national legislation

Main Article Content

Wioleta Sobczak
Michał Wielechowski

Abstract
Production of fruits and vegetables in Poland is characterized by a high degree of fragmentation. Manufacturers have poor technical background and little use of modern technologies. In conjunction with the lack of use of marketing opportunities, Polish fruit and vegetable producers cannot compete on the global market. Taking joint cooperation through producer groups and organizations can be the solution to the problem. EU accession in 2004 was a accelerator for development of producer groups and organizations in Poland. Financial support from the Community, national funds and the evolution of EU and national legislation had a positive impact on cooperating manufacturers on Polish market during the analysed period. Data show the development of fruit and vegetable producer groups and organizations in Poland in the years 2004–2010, focusing on their legal form, size, cultivation area, volume and value of production.

Article Details

How to Cite
Sobczak, W., & Wielechowski, M. (2013). Fruit and vegetable producer groups and organizations development in Poland in the light of EU and national legislation. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (103), 161–171. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2013.103.37
References

CAMANZI L., MALORGIO G., GARCÍA AZCÁRATE T. 2009, The role of Producer Organizations in supply concentration and marketing: a comparison between European Countries in the fruit and vegetables sector. Mat. konf. "A resilient European food industry and food chain in a challenging world" Chania, Crete, Greece, date as in: September 3-6,: 1-16.

JABŁOŃSKA L. 2006, Wspólna organizacja rynku owoców w UE jako czynnik zwiększania konkurencyjności sektora sadowniczego w Polsce. Mat. konf. "Czynniki wpływające na plonowanie i jakość owoców roślin sadowniczych". II Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej. Warszawa 13-14 styczeń: 159-164.

KACPRZAK E. 2011, Agricultural producer groups in Wielkopolska - development and functioning. Roczniki Naukowe SERiA, XIII, z. 6: 68-73.

KAWA M. 2007, Grupy producentów rolnych jako forma przedsiębiorczości zespołowej. w: Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu. Uwarunkowania, mechanizmy, efekty, (red.) S. Makarski, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów: 280-287.

KNECHT D. 2005, Rozwój grup producentów trzody chlewnej w Polsce. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Zootechnika LIII: 529: 67-75.

KOTALA A. 2003, Rola grup producenckich w zwiększeniu skali produkcji i konkurencyjności gospodarstw rolnych Polski południowej. w: Rozwój agrobiznesu na obszarach wiejskich wobec integracji z Unią Europejską, Wyd. AR w Krakowie, Kraków: 79-89.

ŁUKÓW E. 2001, Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Parlament Młodzieży, Przemyśl: 3-30.

PAWLAK F. 2010, Polska wieś w dobie globalizacji. Scripta Comeniana Lesnensia, 8: 149-161.

PEREPECZKO B. 2000, Trudności zespołowej przedsiębiorczości polskich rolników - między wspólnotą a zrzeszeniem. w: Rola doradztwa rolniczego w rozwoju przedsiębiorczości zespołowej rolników, (red.) Sikorska-Wolak I., Krzyżanowska K., SGGW, Warszawa: 42-50.

SOBCZAK W., JABŁOŃSKA L., OLEWNICKI D. 2013, Stopień zorganizowania producentów owoców i warzyw w Polsce, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13, z.1: 119-127. (Crossref)

WIATRAK A.P. 2006, Grupy producentów rolnych - istota działania i zarządzania nimi. Roczniki Naukowe SERiA, t. XIII, z. 2: 361-365.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.