Changes in consumption in european countires - taxonomical analysis

Main Article Content

Krzysztof Karpio
Arkadiusz Orłowski
Piotr Łukasiewicz


Keywords : food consumption, cluster analysis
Abstract
The studies were carried out to discover changes in profile of consumption for 37 European countries. Data of FAO for years 1993 and 2003, containing consumption of products in 14 basic group of food were used. The classification was made using the Ward method. The taxonomical analysis was performed on the one set of objects, for years 1993 and 2003 merged together as opposite to other similar studies. The analysis showed the existence in majority of European countries the stable patterns of consumption

Article Details

How to Cite
Karpio, K., Orłowski, A., & Łukasiewicz, P. (2006). Changes in consumption in european countires - taxonomical analysis. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (60), 131–138. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2006.60.34
References

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2003). Regionalne zróżnicowanie poziomu i profilu konsumpcji w krajach europejskich, Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 90(2), 7-16.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W.(2003): Ekonometria. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2004). Elastyczność dochodowa popytu na dobra konsumpcyjne w krajach OECD, Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych - IV, Wyd. SGGW, str. 42-50.

Dudek H., Orłowski A. (2006). Clustering of European countries with respect to food consumption, XXII Konferencja Wielowymiarowa Analiza Statystyczna, Łódź (w druku).

Ostasiewicz W. (1999). Statystyczne metody analizy danych, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław.

Sobczak W., Malina W. (1985). Metody selekcji i redukcji informacji, WNT, Warszawa.

Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles