Zmiany w spożyciu w krajach europejskich - analiza taksonomiczna

Main Article Content

Krzysztof Karpio
Arkadiusz Orłowski
Piotr Łukasiewicz


Słowa kluczowe : konsumpcja żywności, analiza skupień
Abstrakt
przeprowadzono badanie, którego celem było wykrycie zmian w spożyciu żywności w grupie 37 krajów europejskich. Wykorzystano dane FAO z lat 1993 i 2003 dotyczące spożycia produktów w 14 podstawowych grupach żywnościowych. Do klasyfikacji państw zastosowano aglomeracyjną metodę Warda. W odróżnieni od innych podobnych badań, analizę taksonomiczną przeprowadzono na wspólnym zbiorze obiektów klasyfikacji dla badanych lat. Badanie wykazało istnienie trwałych wzorców konsumpcji w większości krajów europejskich

Article Details

Jak cytować
Karpio, K., Orłowski, A., & Łukasiewicz, P. (2006). Zmiany w spożyciu w krajach europejskich - analiza taksonomiczna. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (60), 131–138. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2006.60.34
Bibliografia

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2003). Regionalne zróżnicowanie poziomu i profilu konsumpcji w krajach europejskich, Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 90(2), 7-16.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W.(2003): Ekonometria. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2004). Elastyczność dochodowa popytu na dobra konsumpcyjne w krajach OECD, Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych - IV, Wyd. SGGW, str. 42-50.

Dudek H., Orłowski A. (2006). Clustering of European countries with respect to food consumption, XXII Konferencja Wielowymiarowa Analiza Statystyczna, Łódź (w druku).

Ostasiewicz W. (1999). Statystyczne metody analizy danych, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław.

Sobczak W., Malina W. (1985). Metody selekcji i redukcji informacji, WNT, Warszawa.

Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora