Cena a gotowość do zapłaty za określone produkty ekologiczne na przykładzie mieszkańców województwa lubuskiego

Main Article Content

Piotr Kułyk
Mariola Michałowska


Słowa kluczowe : produkt ekologiczny, cena, dochody i wydatki gospodarstw domowych, gotowość do zapłaty
Abstrakt
Rozwój rynku żywności ekologicznej nastąpił w wyniku m.in. zwiększającej się świadomości konsumentów na temat zdrowego odżywiania, troski o swoich najbliższych, a także rozprzestrzeniania się informacji o przekroczeniach dotyczących poziomu pestycydów w żywności, norm dioksyn w mięsie i wielu innych toksycznych związków chemicznych. Na uwagę zasługuje również zwiększająca się dostępność żywności ekologicznej. Coraz większa liczba sklepów ma w swojej ofercie asortymentowej żywność pochodzącą z upraw i hodowli ekologicznych, co w efekcie wpływa na zwiększenie popytu na ten rodzaj żywności. Zachowania konsumenta dotyczące produktów ekologicznych są determinowane nie tylko zwiększającą się świadomością ekologiczną, ale zależą od wielu czynników, wśród których istotną rolę odgrywają czynniki ekonomiczne. Poznanie uwarunkowań zakupu ekoproduktów ma kluczowe znaczenie w rozwoju rynku żywności ekologicznej. Celem niniejszego opracowania jest, po pierwsze, zidentyfikowanie czynników determinujących zachowania konsumentów na rynku produktów ekologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem ekonomicznych. Po drugie, ustalenie zależności między poziomem przeciętnego miesięcznego dochodu na osobę a liczbą osób w gospodarstwie domowym. Niewątpliwie wyższe ceny produktów ekologicznych w porównaniu z ich odpowiednikami konwencjonalnymi oraz niskie dochody konsumentów ograniczają ich nabywanie. Artykuł zawiera wyniki przeprowadzonego badania ankietowego wśród respondentów w województwie lubuskim. Wyniki badania wskazują, że gotowość do zapłaty wyższej ceny wynika nie tylko z dostrzegalnej jakości produktów, walorów smakowych, składu produktu, stylu życia, czy też walorów zapachowych, ale także z dbałości o stan środowiska naturalnego oraz zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Article Details

Jak cytować
Kułyk, P., & Michałowska, M. (2019). Cena a gotowość do zapłaty za określone produkty ekologiczne na przykładzie mieszkańców województwa lubuskiego. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (125), 59–72. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2019.125.5
Bibliografia

BOBOWSKI Z., 2014: Wybrane metody statystyki opisowej i wnioskowania statystycznego, Wałbrzyska Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości, Wałbrzych.

BONTI-ANKOMAH S., YIRIDOE E.K., 2006: Organic and Conventional Food: A Literature Review of the Economics of Consumer Perceptions and Preferences. Final Report, Organic Agriculture Centre of Canada Nova Scotia Agricultural College, Canada, pobrano z: http://www.organicagcentre.ca/Docs/BONTI%20%26%20YIRIDOE%20April %2028%202006%20Final.pdf [dostęp: 15.07.2018].

BRZOSTEK-KASPRZAK B., KWASEK M., OBIEDZIŃSKA A., OBIEDZIŃSKI M.W., 2013: Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji, w Kwasek M. (red. nauk.) Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.

BYWALEC CZ., 2009: Ekonomika i fi nanse gospodarstw domowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., BABICZ-ZIELIŃSKA E., LASKOWSKI W., 2009: Konsument na rynku nowej żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

KACZMARCZYK S., 2003: Badania marketingowe, metody i techniki, PWE, Warszawa.

KARASIEWICZ G., 1997: Marketingowe strategie cen, PWE, Warszawa.

KOTLER PH., 1999: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Wydawnictwo FELBERG SJA, Warszawa.

KUŁYK P., MICHAŁOWSKA M., 2018: Regional Conditions of the Ecological Goods Market, Handel Wewnętrzny 3, 265–276.

LEIFERT C., BOURLAKIS M., 2004: Recent Developments in the EU Organic Food Market, Acorn Conference, 26th March, Cornwall near Charlottetown, Canada, pobrano z: http://oacc.info/DOCs/Carlo%20Liefert%20Organic%20Food%20Markets.pdf, [za:] Vlahović B., Puškarić A., Jeločnik M., 2011: Consumer Attitude to Organic Food Consumption in Serbia, Economic Sciences Series, 63, 1.

OECD 2011: Greening Household Behaviour. The Role of Public Policy, OECD Publishing.

OLECH E., KUBOŃ M., 2015: Motywy wyboru produktów ekologicznych przez konsumentów segmentu demografi cznego z terenu Małopolski, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 17(1), 164–169.

SZUMILAK J. 1998: Cena, [w:] J. Altkorn, T. Kramer (red.), Leksykon marketingu, PWE, Warszawa.

TURCO G., 2002: Organic Food – An Opportunity, at Who’s Expense? Industry Note. Food and Agribusiness Research, Rabobank International, Sydney. www.rabobank.com/attachments/in-043-2002, [za:] Bonti-Ankomah S., Yiridoe E.K., 2006: Organic and Conventional Food: A Literature Review of the Economics of Consumer Perceptions and Preferences. Final Report, Organic Agriculture Centre of Canada Nova Scotia Agricultural College, Canada;

US, 2016: Rocznik statystyczny województwa lubuskiego, Urząd Statystyczny w Zielonej Górze 2016.

Ustawa z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, Dz.U. z 2007 r. Nr 50, poz. 331.

Ustawa z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług, Dz.U z 2014, poz. 915.

VLAHOVIĆ B., PUŠKARIĆ A., JELOČNIK M., 2011: Consumer Attitude to Organic Food Consumption in Serbia, Economic Sciences Series, 63(1), 45–52.

Żywność ekologiczna w Polsce 2017, IMAS International Sp. z o.o., pobrano z: http:// imas. pl/wp-content/uploads/2017/10/3402_raport_10.2017.pdf [dostęp: 15.07.2018].

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.