Zarządzanie aktywami i pasywami banku spółdzielczego a ryzyko stopy procentowej
Main Article Content
Abstrakt
The first issue raised in the study is the assessment of interest rate risk, evidenced trough interaction between market rates changes and net interest income of the bank. Following subsections of the article refers to maturity mismatch risk, basis risk and client’s option risk. Next issue addressed is the management of assets and liabilities of cooperative bank in reference to interest rate risk. Authors focused here on assets and liabilities management rules in reference to predicted formation of market rates. Further risks were also indicated, which from authors point of view are critical for comprehensive representation of studied issues
Article Details
Jak cytować
Kowalski, O., & Różyński, J. (2011). Zarządzanie aktywami i pasywami banku spółdzielczego a ryzyko stopy procentowej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (91), 129–140. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.91.77
Bibliografia
JAWORSKI W.L., ZAWADZKA Z.: Bankowość. Wydawnictwo POLTEXT, Warszawa 2001.
ZALESKA M.: Zarządzanie aktywami i pasywami banku spółdzielczego, Wydawnictwo Twigger, Warszawa 2003.
SZAMBELAŃCZYK J.: Zarządzanie bankiem spółdzielczym, Wydawnictwo WSB, Poznań 1997.
NIEDZIÓŁKA P.: Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej banku, Difin, Warszawa 2002.
Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego - Rekomendacja G dotycząca zarządzania ryzykiem stopy procentowej w bankach.
Rekomendacja H z dnia 1 grudnia 1999 r. dotycząca kontroli wewnętrznej w banku.
Bilanse badanego banku 2007-2011.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Olaf Kowalski, Rafał Balina, Jerzy Różyński, Czynniki warunkujące zysk netto banków spółdzielczych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 103 (2013)
- Olaf Kowalski, Jerzy Różyński, Obciążenia finansowe na przykładzie wybranych banków spółdzielczych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 92 (2011)