Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce

Main Article Content

Katarzyna Drabarczyk
Joanna Wrzesińska-Kowal


Słowa kluczowe : rolnictwo ekologiczne, zrównoważony rozwój, produkcja ekologiczna, certyfikowanie produktów
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie stanu i przyczyn rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2003–2014 w odniesieniu do wybranych krajów świata. Ukazano czynniki sprzyjające rozwojowi produkcji ekologicznej, warunki certyfikowania produktów, rozwój produkcji ekologicznej na świecie oraz strukturę i perspektywy rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego.

Article Details

Jak cytować
Drabarczyk, K., & Wrzesińska-Kowal, J. (2015). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (111), 19–31. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.31
Bibliografia

FiBl and IFOAM, The Word of organic agriculture, Statistic&Emerging Trends 2014, www. organic-world.net (data dostępu: 04.02.2015).

KUŚ J., 2010: Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju, Studia i Raporty IUNG-PIB, z. 26, s. 23-36.

NOWOGRÓDZKA T., 2012: Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 12, z. 2, Wyd. SGGW, Warszawa, s. 54-65.

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

RACULA A., 2012: Analysis of Organic Farming Sector in Romania. Review of International Comparative Management Volume 13, Issue 3, s. 449-455.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, IJHARS, Warszawa 2013.

Szanse i zagrożenia polskiego rolnictwa ekologicznego w perspektywie lat 2014-2020, Kancelaria Senatu 2013.

ROMANKIEWICZ B., KRUPA J., 2012: Stan i perspektywy rolnictwa ekologicznego w województwie podkarpackim, [w:] Ochrona środowiska w aspekcie zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego Pogórza Dynowskiego, (red.) J. Krupa, T. Soliński, Materiały z konferencji 2-3 czerwca 2011 r., Związek Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego, Dynów, s. 171-180.

TURCZAK A., 2014: Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Zeszyty Naukowe Firma i Rynek nr 1 (46), s. 59-72.

Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, Dziennik Ustaw nr 116, poz. 975.

Ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym, Internetowy System Aktów Prawnych, data dostępu 29 stycznia 2015 r.

ZUBA M., 2012: Szanse i bariery w integracji łańcucha żywności ekologicznej w Polsce, Zeszyty Naukowe WSEI seria Ekonomia, nr 3, s. 261-288.

ŻAKOWSKA-BIEMAS S., GUTKOWSKA K., 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej, Wyd. SGGW, Warszawa 2003.

ŻELEZIK M., 2009: Dlaczego rolnictwo ekologiczne? Rocznik Świętokrzyski, Seria B - Nauki Przyrodnicze nr 30, s. 155-166.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora