The development of organic farming in Poland

Main Article Content

Katarzyna Drabarczyk
Joanna Wrzesińska-Kowal


Keywords : organic agriculture, sustainable development, organic production, certification of products
Abstract
The aim of the article is to present the state of and reasons for the development of organic farming in Poland in the years 2003–2014 in selected countries. It shows the factors conducive to the development of organic production, the conditions for the certification of products, development of organic production in the world and the structure and prospects of development of the Polish farming.

Article Details

How to Cite
Drabarczyk, K., & Wrzesińska-Kowal, J. (2015). The development of organic farming in Poland. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (111), 19–31. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.31
References

FiBl and IFOAM, The Word of organic agriculture, Statistic&Emerging Trends 2014, www. organic-world.net (data dostępu: 04.02.2015).

KUŚ J., 2010: Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju, Studia i Raporty IUNG-PIB, z. 26, s. 23-36.

NOWOGRÓDZKA T., 2012: Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 12, z. 2, Wyd. SGGW, Warszawa, s. 54-65.

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

RACULA A., 2012: Analysis of Organic Farming Sector in Romania. Review of International Comparative Management Volume 13, Issue 3, s. 449-455.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, IJHARS, Warszawa 2013.

Szanse i zagrożenia polskiego rolnictwa ekologicznego w perspektywie lat 2014-2020, Kancelaria Senatu 2013.

ROMANKIEWICZ B., KRUPA J., 2012: Stan i perspektywy rolnictwa ekologicznego w województwie podkarpackim, [w:] Ochrona środowiska w aspekcie zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego Pogórza Dynowskiego, (red.) J. Krupa, T. Soliński, Materiały z konferencji 2-3 czerwca 2011 r., Związek Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego, Dynów, s. 171-180.

TURCZAK A., 2014: Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Zeszyty Naukowe Firma i Rynek nr 1 (46), s. 59-72.

Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, Dziennik Ustaw nr 116, poz. 975.

Ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o zmianie ustawy o rolnictwie ekologicznym, Internetowy System Aktów Prawnych, data dostępu 29 stycznia 2015 r.

ZUBA M., 2012: Szanse i bariery w integracji łańcucha żywności ekologicznej w Polsce, Zeszyty Naukowe WSEI seria Ekonomia, nr 3, s. 261-288.

ŻAKOWSKA-BIEMAS S., GUTKOWSKA K., 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej, Wyd. SGGW, Warszawa 2003.

ŻELEZIK M., 2009: Dlaczego rolnictwo ekologiczne? Rocznik Świętokrzyski, Seria B - Nauki Przyrodnicze nr 30, s. 155-166.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)