Ocena wybranych cech jabłek jako potencjalnych czynników popytowych

Main Article Content

Dawid Olewnicki
Magda Marzec
Karolina Nowakowska
Paulina Świderska


Słowa kluczowe : owoce, jabłka, spożycie, właściwości prozdrowotne
Abstrakt
Celem opracowania była ocena wpływu poszczególnych cech jabłek na ich zakup, a także ocena znajomości wśród konsumentów ich właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości antyoksydacyjnych (antyrakowych).Na tej podstawie podjęto próbę określenia, czy zwiększenie tej świadomości może wpłynąć na wzrost popytu na te owoce. Jabłka, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym antyoksydacyjne, powinny należeć do produktów spożywanych regularnie i w dużych ilościach. Niestety w Polsce spożycie owoców od kilkunastu lat wykazuje tendencję spadkową. Ponadto przeprowadzone badania sugerują, że dla większości respondentów wartości prozdrowotne mają najmniejsze znaczenie podczas zakupu jabłek, a tylko ok. 1/5 ankietowanych ma na uwadze tę cechę. Największe znaczenie podczas zakupów tych produktów, bo aż dla ¾ ankietowanych ma wygląd jabłek. Nawet jeśli przyjąć, że część konsumentów z założenia kupuje jabłka ze względu na wartości prozdrowotne, to nadal ta cech jabłek nie jest dla nich najistotniejsza.

Article Details

Jak cytować
Olewnicki, D., Marzec, M., Nowakowska, K., & Świderska, P. (2017). Ocena wybranych cech jabłek jako potencjalnych czynników popytowych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 195–206. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.34
Bibliografia

ADAMCZYK G., 2002: Analiza dochodowych uwarunkowań konsumpcji w gospodarstwach domowych w latach 90. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 343, 3-16.

BARTH S.W, FAHNDRICH C., BUB A., DIETRICH H., WATZL B., WILL F., BRIVIBA K., RECHKEMMER G., 2005: Cloudy apple juices decreases DNA damage, hyperproliferation and aberrant krypt foci development in the distal colon of DMH-initiated rats. Carcinogenesis 26, 1414-1421.

BRIVIBA K., STRACKE B., RUFER C.E., WALTZ B., WEIBEL F.P., BUB A., 2007: Effect of consumption of organically and conventionally produced Apple onnantioxidant activity and DNA damage in humans. Journal Agricultural Food Chemistry 55, 7716-7721.

BRZOZOWSKI P., 2008: Zmiany w ekonomice produkcji jabłek w Polsce w latach 1959-2005. Praca doktorska, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice.

BRZOZOWSKI P., 2009: Zagospodarowanie jabłek w Polsce w ostatnim 40-leciu, Zeszyty Naukowe Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa 17, 41-52.

CZERNYSZEWICZ E., 2008: Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(56), 114-125.

GORCZYŃSKI J., 2004: Podstawy ekonometrii, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu, Sochaczew.

IERiGŻ-PIB - Analizy rynkowe: Rynek owoców i warzyw z lat 2003-2016, Wydawnictwo IERiGŻ.

JĄDER K., WAWRZYNIAK J., 2015: Zmiany w spożyciu owoców i warzyw oraz ich przetworów w Polsce w latach 1999-2013, a zjawisko zrównoważonej konsumpcji, Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (37), 427-435.

MAKOSZ E., 2015: Przyszłość polskich jabłek, Biuletyn informacyjny - Rynek owoców i warzyw 3, 10-15.

OLEWNICKI D., 2010: Spożycie krajowych gatunków owoców wobec konkurencji ze strony importu owoców południowych, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 12 (4), 235-239.

OSZMIANSKI J., 2009: Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych. Przemysł Fermentacyjno Owocowo-Warzywny 4, 12-15.

RASKIN I., RIPOLL C., 2004: Can an apple a day keep the doctor away? Current Pharmaceutical Design 3, 1381-1392.

STROJEWSKA I., 2015: Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce, Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw 3, Wydawnictwo IERiGŻ, 2-9.

WOJDYŁO A., OSZMIAŃSKI J., BIELICKI P., 2010: Zawartość wybranych wyróżników chemicznych w owocach trzech odmian jabłoni z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 55 (4), 173-177.

ZEMBRZYCKI P., 2015: Owocna promocja, Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego 3, 30-34.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.