Znaczenie świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie studentów warszawskich uczelni

Main Article Content

Dawid Olewnicki
Lilianna Jabłońska
Maja Łazorczyk


Słowa kluczowe : owoce, warzywa, spożycie, studenci
Abstrakt
Celem badań było poznanie poziomu świadomości studentów warszawskich uczelni znaczenia owoców i warzyw dla człowieka oraz wpływu na tę świadomość i realną konsumpcję wiedzy otrzymywanej w trakcie studiów. Analizowano, jak studenci oceniają znaczenia owoców i warzyw w swojej codziennej diecie, częstość i wielkość spożycia, powody konsumowania lub jego braku oraz znaczenie wybranych wartości prozdrowotnych. Z badań wynika, iż warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w diecie studenta. Świeże owoce spożywane są najczęściej raz dziennie (36,8%), warzywa 2–3 razy w tygodniu (32,6%). Największa świadomość wartości prozdrowotnych owoców i warzyw oraz największa ich konsumpcja cechuje studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka.

Article Details

Jak cytować
Olewnicki, D., Jabłońska, L., & Łazorczyk, M. (2016). Znaczenie świeżych owoców i warzyw w codziennej diecie studentów warszawskich uczelni. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (116), 173–186. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.116.54
Bibliografia

ASHFIELD-WATT P. AL, 2006: Fruits and vegetables, 5+ a day: are we getting the message across? Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 15 (2), 245-252.

BUGAJ B., KOPEĆ A., NOWACKA E., LESZCZYŃSKA T., 2013: Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez studentów niektórych krakowskich uczelni. [in:]: Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 96-109.

CAŁYNIUK B., GROCHOWSKA-NIEDWOROK E., BIAŁEK A., CZECH N., KUKIELCZAK A., 2011: Piramida żywienia - wczoraj i dziś, Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 1, 20-24.

COOKE L.J., WARDLE J., GIBSON E.L., SAPOCHNIK M., SHEIHAM A., LAWSON M., 2004. Demographic, familial and trait predictors of fruit and vegetable consumption by pre-school children, Public Health Nutrition 7 (02), 295-302.

CZAJA J., RYPINA M., LEBIEDZIŃSKA A., 2009: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni, Roczniki PZH 60, 1, 35-38.

CZAPSKA D., OSTROWSKA L., KARCZEWSKI J., 2000. Zawartość wybranych biopierwiastków w całodziennej racji pokarmowej studentów akademii medycznej w Białymstoku, Roczniki PZH 51, 4, 353-359.

FILIPIAK T., 2014. Zmiany na rynku warzyw i w gospodarstwach warzywniczych w Polsce po integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

The Food Guide Pyramid Booklet, http://www.cnpp.usda.gov/Publications/[dostęp: 8.02.2014].

GRONOWSKA-SENGER A., 2007: Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków, Żywienie Człowieka i Metabolizm 1-2, 12-21.

GRONOWSKA-SENGER A., 2015. Znaczenie poszczególnych grup produktów spożywczych i ich wpływ na zdrowie - ocena oraz rekomendacje, www.zywnoscdlazdrowia.pl/[dostęp:21.02.2016].

KAZIMIERCZAK R., 2004: Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1993-2002, [in:] A. Brzozowska, K. Gutkowska (Eds), Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Konsumpcja warzyw i owoców w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo? Przegląd EUFIC 01, www.eufic.org/article/pl/expid/[dostęp:10.11.2015].

KWIATKOWSKA E., 2010: Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci, Roczniki PZH 61, 2, 179-182.

MALARA B., GÓRA-KUPILAS K., JOŚKO J., MALARA P., 2006: Comparison of dietary habits in students of different universities, Polish Journal on Environmental Studies 15, 441-443.

My Plate [2014], http://www.choosemyplate.gov/ [dostęp: 28.02.2014].

MYSZKOWSKA-RYSIAK J., KRAŚNIEWSKA A., HARTON A., GAJEWSKA D., 2011: Porównanie wybranych zachowań żywieniowych studentek Akademii Wychowania Fizycznego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 4, 931-934.

OLĘDZKI R., 2012: Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (4), 44-54.

OSTROWSKA L., STEFAŃSKA E., CZAPSKA D., KARCZEWSKI J., 2003: Czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u osób z nadwagą i otyłością a spożycie głównych składników odżywczych i witamin antyoksydacyjnych, Żywienie Człowieka Metabolizm 30, 3-4, 782-789.

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Zasady prawidłowego żywienia. www.izz.waw.pl/attachments/article/555/NowaPiramidaZdrowegoŻywienia.jpg [dostęp: 09.03.2016].

PERZYŃSKA E., 2014: Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania, Zeszyty Naukowe UEK 3, 75-86.

SEŃ M., ZACHARCZUK A., LINTOWSKA A., 2012: Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidłowego żywienia, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2, 2: 113-123.

SZCZĘSNA T., WOJTALA M., WASZKOWIAK K., 2005: Wpływ wiedzy żywieniowej, edukacji oraz sytuacji materialnej na preferencje pokarmowe i zachowania żywieniowe studentów akademii rolniczej zamieszkałych w akademiku, Problemy Higieny i Epidemiologii 86, 1, 30-35.

SZNAJDER M., MOSKALIK B., WIELICKA A., 2005: Wpływ wieku na zwyczaje konsumentów w zakresie spożycia owoców i warzyw, Roczniki Naukowe SERiA 7, 3, 173-178.

TORBA T., 2013: Znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie, Problemy Higieny i Epidemiologii 91 (3), 455-458.

WALENTUKIEWICZ A., ŁYSAK A., WILK B., 2013a: Zachowania zdrowotne studentek pielęgniarstwa, Problemy Pielęgniarstwa 21, 4: 484-488.

WALENTUKIEWICZ A., ŁYSAK A., WILK B., 2013b: Styl życia studentek kierunków medycznych, Problemy Higieny i Epidemiologii 94, 2, 247-252.

WAWRZYNIAK A., KROTKI M., STOPARCZYK B., 2011: Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Medycyna Rodzinna 1, 19-23.

WYKA J., ŻECHAŁKO-CZAJKOWSKA A., 2006: Wiedza żywieniowa, styl życia i spożycie grup produktów w grupie studentów I roku Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Roczniki PZH 57, 4, 381-388.

ZMARLICKI K., BRZOZOWSKI P., KARMAŃSKA M., 2014: Analiza czynników demograficznych kształtujących poziom obecnej i przyszłej konsumpcji owoców w Polsce i innych krajach UE, http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/ [dostęp: 15.02.2015].

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty