Evaluation of selected characteristics of apples as potential demand factors

Main Article Content

Dawid Olewnicki
Magda Marzec
Karolina Nowakowska
Paulina Świderska


Keywords : fruits, apples, consumption, pro-health properties
Abstract
The aim of the study was to evaluate an impact of selected characteristics of apples as potential demand factors. It seemed interesting to find if an increasing this awareness could increase demand for these fruits. Apples, because of their pro-health properties and especially the antoxidant action, should be consumed regularly and in high amounts. Unfortunately, for the last years a downward trend in fruit consumption in Poland has been observed. The survey made on consumers’ preferences shows that the pro-health properties have the smallest impact on purchase of apples for most of consumers and only 20% buyers take this property into account. For 75% respondents the most important feature affecting a scale of apple purchase is fruit appearance. Therefore, even if some consumers buy apples because of their pro-health properties this feature is not the most important for their decision.

Article Details

How to Cite
Olewnicki, D., Marzec, M., Nowakowska, K., & Świderska, P. (2017). Evaluation of selected characteristics of apples as potential demand factors. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 195–206. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.34
References

ADAMCZYK G., 2002: Analiza dochodowych uwarunkowań konsumpcji w gospodarstwach domowych w latach 90. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 343, 3-16.

BARTH S.W, FAHNDRICH C., BUB A., DIETRICH H., WATZL B., WILL F., BRIVIBA K., RECHKEMMER G., 2005: Cloudy apple juices decreases DNA damage, hyperproliferation and aberrant krypt foci development in the distal colon of DMH-initiated rats. Carcinogenesis 26, 1414-1421.

BRIVIBA K., STRACKE B., RUFER C.E., WALTZ B., WEIBEL F.P., BUB A., 2007: Effect of consumption of organically and conventionally produced Apple onnantioxidant activity and DNA damage in humans. Journal Agricultural Food Chemistry 55, 7716-7721.

BRZOZOWSKI P., 2008: Zmiany w ekonomice produkcji jabłek w Polsce w latach 1959-2005. Praca doktorska, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice.

BRZOZOWSKI P., 2009: Zagospodarowanie jabłek w Polsce w ostatnim 40-leciu, Zeszyty Naukowe Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa 17, 41-52.

CZERNYSZEWICZ E., 2008: Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(56), 114-125.

GORCZYŃSKI J., 2004: Podstawy ekonometrii, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu, Sochaczew.

IERiGŻ-PIB - Analizy rynkowe: Rynek owoców i warzyw z lat 2003-2016, Wydawnictwo IERiGŻ.

JĄDER K., WAWRZYNIAK J., 2015: Zmiany w spożyciu owoców i warzyw oraz ich przetworów w Polsce w latach 1999-2013, a zjawisko zrównoważonej konsumpcji, Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (37), 427-435.

MAKOSZ E., 2015: Przyszłość polskich jabłek, Biuletyn informacyjny - Rynek owoców i warzyw 3, 10-15.

OLEWNICKI D., 2010: Spożycie krajowych gatunków owoców wobec konkurencji ze strony importu owoców południowych, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 12 (4), 235-239.

OSZMIANSKI J., 2009: Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych. Przemysł Fermentacyjno Owocowo-Warzywny 4, 12-15.

RASKIN I., RIPOLL C., 2004: Can an apple a day keep the doctor away? Current Pharmaceutical Design 3, 1381-1392.

STROJEWSKA I., 2015: Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce, Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw 3, Wydawnictwo IERiGŻ, 2-9.

WOJDYŁO A., OSZMIAŃSKI J., BIELICKI P., 2010: Zawartość wybranych wyróżników chemicznych w owocach trzech odmian jabłoni z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 55 (4), 173-177.

ZEMBRZYCKI P., 2015: Owocna promocja, Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego 3, 30-34.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.