The significance of fresh fruit and vegetables in the daily diet of Warsaw universities students

Main Article Content

Dawid Olewnicki
Lilianna Jabłońska
Maja Łazorczyk

Abstract
The aim of the research was to find out the level of awareness of students of Warsaw universities of the importance of fruit and vegetables for humans and the impact on this awareness and the actual consumption of knowledge obtained during studies. It was analyzed how students assess the importance of fruit and vegetables in their daily diet, the frequency and amount of consumption, the reasons for consuming or not consuming it, and the importance of selected health-promoting values. Research shows that vegetables and fruits play an important role in a student's diet. Fresh fruit is most often eaten once a day (36.8%), vegetables 2-3 times a week (32.6%). Students of fields related to human nutrition have the greatest awareness of the health-promoting values of fruits and vegetables and their greatest consumption. (translation)

Article Details

How to Cite
Olewnicki, D., Jabłońska, L., & Łazorczyk, M. (2016). The significance of fresh fruit and vegetables in the daily diet of Warsaw universities students. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (116), 173–186. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.116.54
References

ASHFIELD-WATT P. AL, 2006: Fruits and vegetables, 5+ a day: are we getting the message across? Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 15 (2), 245-252.

BUGAJ B., KOPEĆ A., NOWACKA E., LESZCZYŃSKA T., 2013: Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez studentów niektórych krakowskich uczelni. [in:]: Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 96-109.

CAŁYNIUK B., GROCHOWSKA-NIEDWOROK E., BIAŁEK A., CZECH N., KUKIELCZAK A., 2011: Piramida żywienia - wczoraj i dziś, Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 1, 20-24.

COOKE L.J., WARDLE J., GIBSON E.L., SAPOCHNIK M., SHEIHAM A., LAWSON M., 2004. Demographic, familial and trait predictors of fruit and vegetable consumption by pre-school children, Public Health Nutrition 7 (02), 295-302.

CZAJA J., RYPINA M., LEBIEDZIŃSKA A., 2009: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni, Roczniki PZH 60, 1, 35-38.

CZAPSKA D., OSTROWSKA L., KARCZEWSKI J., 2000. Zawartość wybranych biopierwiastków w całodziennej racji pokarmowej studentów akademii medycznej w Białymstoku, Roczniki PZH 51, 4, 353-359.

FILIPIAK T., 2014. Zmiany na rynku warzyw i w gospodarstwach warzywniczych w Polsce po integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

The Food Guide Pyramid Booklet, http://www.cnpp.usda.gov/Publications/[dostęp: 8.02.2014].

GRONOWSKA-SENGER A., 2007: Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków, Żywienie Człowieka i Metabolizm 1-2, 12-21.

GRONOWSKA-SENGER A., 2015. Znaczenie poszczególnych grup produktów spożywczych i ich wpływ na zdrowie - ocena oraz rekomendacje, www.zywnoscdlazdrowia.pl/[dostęp:21.02.2016].

KAZIMIERCZAK R., 2004: Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1993-2002, [in:] A. Brzozowska, K. Gutkowska (Eds), Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Konsumpcja warzyw i owoców w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo? Przegląd EUFIC 01, www.eufic.org/article/pl/expid/[dostęp:10.11.2015].

KWIATKOWSKA E., 2010: Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci, Roczniki PZH 61, 2, 179-182.

MALARA B., GÓRA-KUPILAS K., JOŚKO J., MALARA P., 2006: Comparison of dietary habits in students of different universities, Polish Journal on Environmental Studies 15, 441-443.

My Plate [2014], http://www.choosemyplate.gov/ [dostęp: 28.02.2014].

MYSZKOWSKA-RYSIAK J., KRAŚNIEWSKA A., HARTON A., GAJEWSKA D., 2011: Porównanie wybranych zachowań żywieniowych studentek Akademii Wychowania Fizycznego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 4, 931-934.

OLĘDZKI R., 2012: Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (4), 44-54.

OSTROWSKA L., STEFAŃSKA E., CZAPSKA D., KARCZEWSKI J., 2003: Czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u osób z nadwagą i otyłością a spożycie głównych składników odżywczych i witamin antyoksydacyjnych, Żywienie Człowieka Metabolizm 30, 3-4, 782-789.

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Zasady prawidłowego żywienia. www.izz.waw.pl/attachments/article/555/NowaPiramidaZdrowegoŻywienia.jpg [dostęp: 09.03.2016].

PERZYŃSKA E., 2014: Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania, Zeszyty Naukowe UEK 3, 75-86.

SEŃ M., ZACHARCZUK A., LINTOWSKA A., 2012: Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidłowego żywienia, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2, 2: 113-123.

SZCZĘSNA T., WOJTALA M., WASZKOWIAK K., 2005: Wpływ wiedzy żywieniowej, edukacji oraz sytuacji materialnej na preferencje pokarmowe i zachowania żywieniowe studentów akademii rolniczej zamieszkałych w akademiku, Problemy Higieny i Epidemiologii 86, 1, 30-35.

SZNAJDER M., MOSKALIK B., WIELICKA A., 2005: Wpływ wieku na zwyczaje konsumentów w zakresie spożycia owoców i warzyw, Roczniki Naukowe SERiA 7, 3, 173-178.

TORBA T., 2013: Znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie, Problemy Higieny i Epidemiologii 91 (3), 455-458.

WALENTUKIEWICZ A., ŁYSAK A., WILK B., 2013a: Zachowania zdrowotne studentek pielęgniarstwa, Problemy Pielęgniarstwa 21, 4: 484-488.

WALENTUKIEWICZ A., ŁYSAK A., WILK B., 2013b: Styl życia studentek kierunków medycznych, Problemy Higieny i Epidemiologii 94, 2, 247-252.

WAWRZYNIAK A., KROTKI M., STOPARCZYK B., 2011: Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Medycyna Rodzinna 1, 19-23.

WYKA J., ŻECHAŁKO-CZAJKOWSKA A., 2006: Wiedza żywieniowa, styl życia i spożycie grup produktów w grupie studentów I roku Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Roczniki PZH 57, 4, 381-388.

ZMARLICKI K., BRZOZOWSKI P., KARMAŃSKA M., 2014: Analiza czynników demograficznych kształtujących poziom obecnej i przyszłej konsumpcji owoców w Polsce i innych krajach UE, http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/ [dostęp: 15.02.2015].

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)