Zmiany w gospodarce żywnościowej z perspektywy uwarunkowań aksjologicznych
Main Article Content
Abstrakt
The author indicates axiological conditions in economy inherited from the modern age and suggests to look at changes in food economy in the perspective of two crises: crisis of economical concepts and notions u nable to face global anomalies and crisis of culture, in which these concepts are an inspiration for economical activities. The constructive understanding of the crisis introduced by the author allows to notice the strength, which inspires both for reflection and creative activities.
Article Details
Jak cytować
Najder-Stefaniak, K. (1996). Zmiany w gospodarce żywnościowej z perspektywy uwarunkowań aksjologicznych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (1), 5–9. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1996.1.1
Bibliografia
CAPRA T. 1987: Punkt zwrotny, Warszawa.
KOZŁOWSKI S. 1993: Rio: Początek ery ekologicznej, Łódź.
MEADOWS, RANDERS 1995: Przekraczanie granic - globalne załamanie czy bezpieczna przyszłość? Warszawa.
SKOLIMOWSKI H. 1992: Nadzieja matką mądrych, Łódź.
SKOLIMOWSKI H. 1994: Filozofia żyjąca, Warszawa.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Krystyna Najder-Stefaniak, Kontrowersje wokół etyki biznesu , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Użyteczność dochodów: podmiotowość i przedmiotowość , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 30 (1997)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Pojęcie rozwoju zrównoważonego: implikacje teoretyczne i praktyczne , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 40 (2000)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Kategoria odpowiedzialności w aksjologicznej perspektywie gospodarowania , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Etyczny wymiar pracy i bezrobocia , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 57 (2005)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Wartości jako istotny element systemu gospodarki żywnościowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1995)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Ekologiczna perspektywa ekonomii , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 31 (1997)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Współczesny kontekst dla rozważań o etyce gospodarowania , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 59 (2006)