Values as a significant element of food economy
Main Article Content
Abstract
The author indicates axiological conditions in economy inherited from the modern age and the disturbing effect of activities undertaken for the sake of these values and proposes an assessment of economic phenomena in an ecological perspective which would require a radical revision of values at the basis of market economy. A truly modern food economy both for health and life requires a necessity to educate consumers aiming at optima! consumption. Optimisation of consumption assumes that there will be no more wastage and food economy will be aiming at healthy quality. This is not easy to achieve but scientists accept it as a challenge, and in some countries under the pressure of public opinion also businessmen and politicians.
Article Details
How to Cite
Najder-Stefaniak, K. (1995). Values as a significant element of food economy. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (1), 7–11. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1995.1.1
References
Fritjof Capra: Punkt zwrotny, PIW, Warszawa 1987.
Statistics
Downloads
Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Controversy about Business Ethics , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 46 (2002)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Income Utility - Subjectivity and Objectivity , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 30 (1997)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Concept of Sustainable Development: Theoretic and Pragmatic Implications , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 40 (2000)
- Krystyna Najder-Stefaniak, The Category of the Responsibility in Aksjologic Perspective of the Economy , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 49 (2003)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Ethical Aspect of Unemployment , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 57 (2005)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Ecological Perspectives of Economy , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 31 (1997)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Modern Context for Consideration about Ethicsof Farming , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 59 (2006)
- Krystyna Najder-Stefaniak, Changes in food economy with reqard to axiological conditions , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 1 (1996)