Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego

Main Article Content

Katarzyna Cieszyńska
Krystyna Gutkowska
Jerzy Wierzbicki
Sylwia Żakowska-Biemans


Słowa kluczowe : oczekiwania konsumentów, jakość, informacje na opakowaniu
Abstrakt
W Polsce w sprzedaży mięsa dominują produkty niepaczkowane, jednak zmieniające się potrzeby konsumentów, polegające choćby na poszukiwaniu produktów wygodnych, sprawiają, że na znaczeniu zyskują opakowania jednostkowe mięsa wołowego. Konsumenci w coraz większym stopniu polegają na informacjach zawartych na opakowaniu i etykiecie. Wyniki badań wskazują, iż konsumenci za najbardziej pożądane uznali zamieszczenie informacji o klasie jakości mięsa wołowego dostosowanej do ceny. Ponadto zwracają uwagę na obecność znaków komunikujących atrybuty jakościowe żywności, jak również informacji odnoszących się do potencjalnego wpływu wołowiny na zdrowie.

Article Details

Jak cytować
Cieszyńska, K., Gutkowska, K., Wierzbicki, J., & Żakowska-Biemans, S. (2015). Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (112), 33–46. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.112.46
Bibliografia

BARREIRO-HURLÉ J., GRACIA A., DE-MAGISTRIS T., 2009: Market implications of new regulations: impact of health and nutrition information on consumer choice. Span J. Agric. Res. 7(2), 257-268.

BERNUÉS A., OLAIZOLA A., CORCORAN K., 2003: Labelling information demanded by European consumers and relationships with purchasing motives, quality and safety of meat. Meat Science, 65(3), 1095-1106, http://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00327-3.

MCAFEE A.J., MCSORLEY E.M., CUSKELLY G.J., MOSS B.W., WALLACE J.M.W., BONHAM M.P., FEARON A.M., 2010: Red meat consumption: an overview of the risks and benefits. Meat Sci. 84(1), 1-13.

GRUNERT K.G., 1997: What's in a steak? A cross-cultural study on the quality perception of beef. Food Quality and Preference 8(3), 157-174.

GRUNERT K.G., 2006: Future trends and consumer lifestyles with regard to meat consumption. Meat Science 74(1), 149-160.

GRUNERT K.G., BREDAHL L., BRUNSŘ K., 2004: Consumer perception of meat quality and implications for product development in the meat sector - a review. Meat Science 66(2), 259-272.

HENCHION M., MCCARTHY M., RESCONI,V. C., & TROY, D., 2014: Meat consumption: Trends and quality matters. Meat Science, 98(3), 561-568. http://doi.org/10.1016/j.meatsci.2014.06.007.

LATVALA T., KOLA, J., 2003: Impact of Information on the Demand for Credence Characteristics. International Food and Agribusiness Management Review 5, 2 (2002).

MCAFEE, A.J., MCSORLEY, E.M., CUSKELLY, G.J., MOSS, B.W., WALLACE, J.M.W., BONHAM, M.P., FEARON, A.M., 2010: Red meat consumption: an overview of the risks and benefits. Meat Sci. 84(1), 1-13.

MAISON D.I, NOGA-BOGOMILSKI A., 2007: Badania marketingowe. Od teorii do praktyki. Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, 153-178.

NIKODEMSKA-WOŁOWIK A.M.,1999: Jakościowe badania marketingowe, PWE, Warszawa.

POLKINGHORNE R., THOMPSON J.M., WATSON R., GEE A., PORTER M., 2008: Evolution of the Meat Standards Australia (MSA) beef grading system. Animal Production Science 48(11), 1351-1359.

RIPOLL G., ALBERTÍ P., CASASÚS I., BLANCO M., 2013: Instrumental meat quality of veal calves reared under three management systems and color evolution of meat stored in three packaging systems. Meat Science 2(93), 336-34.

SAKOWSKA A., KONARSKA M., GUZEK D., GŁĄBSKA D., WIERZBICKA A., 2014: Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 14(2), 203-213.

VERBEKE W., FREWER L. J., SCHOLDERER J., DE BRABANDER H.F, 2007: Why consumers behave as they do with respect to food safety and risk information. Analytica Chimica Acta 586(1), 2-7.

VERBEKE W., WARD R.W, 2006: Consumer interest in information cues denoting quality, traceability and origin: An application of ordered probit models to beef labels. Food Quality and Preference, 17(6), 453-467, http://doi.org/10.1016/j.foodqual.2005.05.010.

WALKOWIAK M., 2007: Zachowania konsumentów na rynku mięsa i przetworów mięsnych oraz wynikające z nich rekomendacje dla producentów i handlowców. Praca doktorska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Warszawa 2007.

WOJNAR J., KASPRZYK B., 2014: Tendencje i prognozy w spożyciu mięsa w Polsce w latach 1989-2016. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XVI, Zeszyt 4, 335-340.

ZAWADZKA D., 2015: Rynek mięsa - stan i perspektywy. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.

Rozporządzenie parlamentu europejskiego i rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U.UE.L.2011.304.18).

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora