Main Article Content
Na przestrzeni dziejów zmiany w systemie gospodarczym narodu wymuszały adaptację gospodarstw domowych poprzez ograniczanie swoich potrzeb lub pozyskiwanie dodatkowych środków (głównie finansowych) na zaspokojenie potrzeb na podobnym poziomie. Badanie 600 gospodarstw domowych województwa lubelskiego potwierdza, że jest to prawdą także w przypadku Polski. Jesienią 1994 roku gospodarstwa domowe wypełniły ankietę, wyrażając opinię na temat sytuacji ekonomiczno-finansowej swoich rodzin i podając, co podjęły, aby poprawić tę sytuację. Ponad dwie trzecie respondentów zgłosiło pogarszającą się sytuację ekonomiczno-finansową swoich gospodarstw domowych i działalności w celu poprawy tej sytuacji. Ze względu na trudną sytuację dochodową gospodarstw domowych podejmowane są różnorodne działania mające na celu dostosowanie się do zmienionych obiektywnych warunków. Ponad połowa gospodarstw domowych wprowadziła zmiany w zakresie żywności, odzieży i transportu. Zmniejszano potrzeby poprzez kupowanie mniejszej ilości żywności, odzieży, ograniczanie lub ograniczanie usług. Często zajmują się produkcją żywności dla swojej rodziny, co z pewnością ma miejsce w większym stopniu w gospodarstwach wiejskich. Ogólnie rzecz biorąc, rodziny są bardziej optymistyczne w ocenie własnej sytuacji ekonomiczno-finansowej niż sytuacji narodowej. Warto podkreślić, że mieszkańcy wsi wykazali większy optymizm co do swojej przyszłej sytuacji ekonomicznej.
Article Details
ANGELL R.C., 1936: The family encounters the depression. New York: Charles Scribner’s and Sons.
BAKKE E.W., 1940: Citizens without work. New Haven: Yale University.
BROMAN C.L., HAMILTON V.L. and HOFFMAN W.S., 1990: Unemployment and its effects on families: evidence from a plant closing study. American Journal of Community Psychology, 18, 643-659. (Crossref)
Budżety Gospodarstw Domowych 1993. GUS 1993.
BUSS T,F and REDBURN F.S., 1988: Reemployment after a shutdown: The Youngstown steel mill closing, 1977-1985. In P. Voydanoff, and L.C. Majka (Eds.) Families and economic distress. pp.17-327. Newbury Park, CA: Sage.
KARCZ K., KĘDZIOR Z., 1992: Postawy i zachowania gospodarstw domowych w świetle badań bezpośrednich. Gospodarstwo Domowe w Kraju i na Świecie, nr 4.
KOŁODKO G.W. i RUTKOWSKIM., 1991: The problem of transition from a socialist to a free market economy: The case of Poland. Journal of Social, Political and Economic Studies, 16, 159-179.
LIPTON D., SACHS J., 1990: Creating a market economy in eastern Europe: The Case of Poland. Brookings Papers on Economic Activity, 1, 75-147. (Crossref)
MICHNA W., 1992: Bezpieczeństwo żywnościowe i polityka rolna Polski na przełomie XX i XXI wieku. Fundacja im. Friedricha Eberta w Polsce. Polityka ekonomiczna i społeczna, Z.22, Warszawa.
MORRIS E.W., WINTER M., MURPHY A.D., 1991: Extended Households and first time home ownership in the city of Oaxaca. Presented at the Annual Meeting of the Society for Applied Antropology. Charleston, SC.
SACHS J., 1992: Building a market economy in Poland. Scientific American, 266, 34-40. (Crossref)
SVEJNAR J., 1991: Microeconomic issues in the transition to a market economy. Journal of Economic Perspectives, 5, 123-138. (Crossref)
ŻELAZNA K., 1993: Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania pracy kobiety w wiejskim gospodarstwie domowym. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Downloads
- Sylwia Żakowska-Biemans, Krystyna Gutkowska, Atrybuty zaufania dotyczące jakości jako czynnik wpływający na decyzje nabywcze konsumentów żywności , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 121 (2018)
- Anna Olewnik-Mikołajewska, Krystyna Gutkowska, Iwona Kowalczuk, Marta Sajdakowska, Sylwia Żakowska-Biemans, Oczekiwania konsumentów wobec innowacyjnych produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 116 (2016)
- Earl Morris, Teoria przystosowania, adaptacji i odnowy: reakcje gospodarstw domowych wobec znaczących, zewnętrznych wydarzeń , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Mary Winter, Krystyna Gutkowska, Zmiany w aktywności zawodowej Polaków w latach 1984-1994 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 33 (1998)
- Anna Olewnik-Mikołajewska, Krystyna Gutkowska, Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Wpływ podwyższonej wartości odżywczej na skłonność do płacenia wyższej ceny za produkty pochodzenia zwierzęcego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
- Krystyna Żelazna, Rola produkcji ubocznej w ekonomice gospodarstw chłopskich (na przykładzie produkcji królików) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Marzena Jeżewska-Zychowicz, Maria Królak, Konsumencka percepcja nowych technologii stosowanych w produkcji żywności , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 111 (2015)
- Marzena Jeżewska-Zychowicz, Iwona Kowalczuk, Prozdrowotne i hedonistyczne uwarunkowania decyzji konsumenckich na rynku pieczywa , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
- Krystyna Gutkowska, Zmiany w sytuacji mieszkaniowej i ich oceny w opinii respondentów reprezentujących gospodarstwa domowe województwa lubelskiego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Krystyna Gutkowska, Agnieszka Batóg, Marta Sajdakowska, Wybrane aspekty spożycia wołowiny w rejonie o niekorzystnych wskaźnikach makroekonomicznych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 118 (2017)