Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995
Main Article Content
Abstrakt
The consumption of coffee in Poland in the last 35 years increased 14 times. Between 1989 and 1995 it doubled. In the centrally planned economy, the supply of coffee was determined by the government planning office regardless of the fact that the demand was not met. Until the end of the seventies better quality coffee beans /arabica/ were imported from Brazil. Prom the beginnings of the nineties the quality of imported coffee worsened. In market economy the supply of coffee is determined by the demand. Since 1993 the coffee market has become stabilized while the demand has shifted in the direction of better quality coffee sorts. Apart from the world brands /such as Jacobs, Tchibo, and others/ 140 small coffee roasting firms exist on the market. Poles prefer ground coffee. More coffee is consumed in the households of the retired people, whereas the least in those of farmers. On the average, in 1996 slightly over one and a half kilogram was consumed per person annually.
Article Details
Jak cytować
Zajączkowska, M. (1997). Podaż i spożycie kawy w Polsce w latach 1950-1995. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (29), 99–109. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1997.29.8
Bibliografia
Budżety gospodarstw domowych z lat 1979-1995. GUS, Warszawa.
HRANKOWSK.I H. 1976: Kawa. Surowiec i technologia. WNT, Warszawa.
PAWLICKI J., 1996: Czarna rozpacz producentów. Gazeta Wyborcza z 25 stycznia.
Popyt, podaż i obroty kawą (tura V, VI, VII). Centrum Badań Marketingowych Indicator, 1995, 1996.
RUN L. 1995: Legenda, historia, anegdota. Receptariusz. Wrocław.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Sfera ubóstwa w Polsce w latach 1994-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Agnieszka Borowska, Maria Zajączkowska, Przemiany w spożyciu żywności w wybranych krajach CEFTA , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Maria Zajączkowska, Agnieszka Borowska, Zmiany w spożyciu mięsa i ryb w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1988-1998 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Maria Zajączkowska, Aneta Stańko, Przemiany w sferze ubóstwa w Niemczech , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Maria Zajączkowska, Nominalne, relatywne i realne ceny produktów rolnych (na przykładzie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego) , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1995)
- Maria Zajączkowska, Podaż i spożycie herbaty w Polsce w latach 1950-1995 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Maria Zajączkowska, Zmiany cen skupu żywca a rozmiary produkcji w latach 1989-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Maria Zajączkowska, Przemiany w produkcji i cenach żywca wołowego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 1 (1996)
- Maria Zajączkowska, Zestawienie Autorów i tytułów ich artykułów opublikowanych w okresie styczeń 1995 – czerwiec 2008, w numerach od 27 do 69, zamieszczono w nich ponad 600 artykułów, a wszystkie były recenzowane. , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 70 (2008)