Informacja o konferencji naukowej "Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej"

Main Article Content

Agnieszka Borowska
Tadeusz Filipiak

Abstrakt

Dnia 27 października 2000 r. w SGGW odbyła się konferencja Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego. Organizatorem konferencji był Wydział Ekonomiki Rolnictwa. Dyskusja i prezentacje skupiały się wokół pięciu tematów, a mianowicie: 1. Możliwości i bariery zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego; 2. Tendencje w produkcji rolnej, przetwórstwie, handlu i spożyciu produktów pochodzenia rolnego; 3. Instytucje i narzędzia oddziałujące na gospodarkę żywnościową; 4. Zasoby pracy i ich zatrudnienie w sektorze rolno-spożywczym; 5. Społeczne i tradycyjne aspekty zrównoważonego rozwoju. Konstruktywna debata, szanująca stanowisko wszystkich zainteresowanych, opierała się na artykułach opublikowanych przed konferencją w Zeszytach Naukowych SGGW, Seria Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej (nr 40 i 41). Konferencja, stanowiąca forum wymiany różnych poglądów, zaowocowała lepszym zrozumieniem problemów zrównoważonego rozwoju w różnych segmentach gospodarki rolno-spożywczej i wysunęła przydatne wnioski dla praktyki biznesowej, społeczeństwa obywatelskiego, środowiska akademickiego i władz publicznych.

Article Details

Jak cytować
Borowska, A., & Filipiak, T. (2001). Informacja o konferencji naukowej "Kierunki i możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej". Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (43), 165–171. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2001.43.14
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>