Selected Aspects of Strategies for Sustainable Development of Agro-Food Sector in the Kampinos Communes

Main Article Content

Karol Krajewski
Beata Bilska
Agnieszka Kołakowska
Monika Świątkowska
Ewa Świstak
Agnieszka Tul

Abstract
The paper provides an analysis of situation in the main segments of agrofood sector. This analysis represents early stage in preparation of strategy for sustainable development of Kampinos rural communities and protected areas of this region. The purpose of the study required the examination of social situation, agricultural production conditions, technical and economic infrastructure and natural values in Kampinos region alongside the general evaluation of circumstances the Kampinos National Park operates under. The paper presents chosen aspects concerning the development of principal elements of food chain, as follows: farm production, food processing, catering and trade. In addition, it has been suggested that the region's sustainable development directed toward the tourism expansion would guarantee the more appropriate preservation of natural resources together with the progress in agricultural production.

Article Details

How to Cite
Krajewski, K., Bilska, B., Kołakowska, A., Świątkowska, M., Świstak, E., & Tul, A. (2000). Selected Aspects of Strategies for Sustainable Development of Agro-Food Sector in the Kampinos Communes. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (41), 211–221. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.41.65
References

BROWN L., 1981: Building a Sustainable Society. New York, Norton Conway G.R., Barbier E.B., 1990: After the Green Revolution. Sustainable Agriculture for Development. Earthscan Publications London.

FAO, 1989: Sustainable Development and Natural Resources Management.

FOTYMSKI A., POTOK A., 1997: Wybrane aspekty metodyczne opracowania strategii dla gminy. [w:] Strategia rozwoju gmin wiejskich, FAPA i Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

HUNEK T., 1991: Uwarunkowania strategii rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce. Wydawnictwo IRWiR PAN, Warszawa.

KŁODZIŃSKI M., SIEKIERSKI C., 1997: Strategia rozwoju gminy podstawą tworzenia programu regionalnego i lokalnego. [w:] Strategia rozwoju gmin wiejskich. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

KRAJEWSKI K., GAWEŁ K., PANASIUK G., 2000: Warunki oraz założenia strategii zrównoważonego rozwoju turystyki i rekreacji w gminach kampinoskich. Roczniki Naukowe SERiA, 2(3).

KRAJEWSKI K., PALICH P., PANASIUK G., 2000: Aspekty metodologiczne programowania zrównoważonego rozwoju gmin wiejskich w oparciu o turystykę. Materiały II Litewsko-Polskiego Seminarium Naukowego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa- Biała Waka.

SIEKIERSKI C., 1998: Możliwości wsparcia środkami UE procesów dostosowawczych polskiego sektora rolnego do przyszłej integracji z Unią. Wieś Jutra.

TUL A., KOŁAKOWSKA A., 2000: Ocena stanu bazy przetwórczej żywności w rejonie kampinoskim a rozwój ruchu turystycznego. Roczniki Naukowe SERiA, 2(3).

WOŚ A., 1992: Rolnictwo zrównoważone. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1-3.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)